NOS SchaatsenAangepast

IJzersterke Schulting verovert wereldtitel 1.500 meter, Van 't Wout net naast podium

IJzersterke Schulting verovert wereldtitel 1.500 meter bij WK shorttrack

Suzanne Schulting heeft in Seoul de wereldtitel shorttrack veroverd op de 1.500 meter. De 25-jarige Nederlandse was in een spannende finale de sterkste.

Ze liet de Zuid-Koreaanse olympisch kampioen Choi Minjeong, die in een volgepakt stadion hartstochtelijk toegejuicht werd, en de Canadese Kim Boutin achter zich.

De Nederlandse mannen grepen op de 1.500 meter naast eremetaal. Jens van 't Wout eindigde op de vierde plaats, Sjinkie Knegt finishte achter hem als vijfde.

In het hol van de leeuw

"Bizar, in het hol van de leeuw heb ik de olympisch kampioen verslagen", jubelde Schulting na de finish. "Deze overwinning wilde ik zo graag. Op deze afstand wist ik dat het heel lastig zou gaan worden, omdat de concurrentie zo groot is. Er zijn zo veel potentiele winnaars op deze afstand."

Schulting zei dat ze de finale vooral won omdat ze de rust bewaarde. "Mijn hoofd was koel en ik genoot zo ontzettend van de sfeer in het stadion." Het Koreaanse publiek ging helemaal uit z'n dak toen Choi werd voorgesteld. "Dan kun je mij niet gelukkiger maken."

Schulting wilde heel graag 1.500 meter winnen: 'Bizar, in hol van de leeuw'

Een maand geleden stond Schulting in tranen voor de camera, na de wereldbekerfinale in Dordrecht. De druk was haar even teveel geworden en ze was toe aan "even rust in de tent".

Die rust heeft haar ogenschijnlijk goed gedaan, want vier weken later staat ze weer lachend met een gouden plak op het podium.

Van kop af aan

Nadat ze de eerste dag van de WK in de Mokdong-ijshal soepel was doorgekomen, kon ze zaterdag gaan strijden om de medailles. De halve finales kwam ze redelijk soepel door en ook in de finale veroverde ze halverwege de race de koppositie.

Het Koreaanse publiek juichte vooral Choi toe, die Schulting op de hielen zat. De Friezin hield de deur echter vakkundig dicht, waardoor de thuisrijdster niet voorbij kon komen.

Na de finish vloog ze direct de bekritiseerde bondscoach Niels Kerstholt in de armen, om samen de wereldtitel te vieren.

Van 't Wout en Knegt grijpen op 1.500 meter naast WK-medailles

Bij de mannen hadden Jens van 't Wout en Sjinkie Knegt zich voor de finale geplaatst, al was dat bij Van 't Wout nog even spannend. Hij had zich in de halve finales namelijk laten verrassen, waardoor hij als derde over de finish kwam. Toch kreeg hij een finaleplaats toebedeeld, omdat hij een van de tijdsnelsten was.

In de finale kwamen beide Nederlandse mannen net wat tekort voor een podiumplaats. De 21-jarige Van 't Wout zakte na een actie van de Canadees steven Dubois terug van de tweede naar de zesde plaats, waarna een medaille uit zicht was.

Park Ji-won maakte zijn status als topfavoriet waar en greep het goud voor een uitzinnig thuispubliek.

Van 't Wout beleefde dit seizoen zijn internationale doorbraak en toonde zich een allround shorttracker door op alle drie de afstanden een gouden wereldbekermedaille te veroveren.

Dat noemde hij zelf "hartstikke mooi". "Maar het WK is nog een niveau hoger. Dus dat is ook een test voor mezelf om te zien wat ik kan." Verder sprak hij voorafgaand aan de WK in Seoul de hoop uit "de Koreanen te laten zien dat ze niet met mij kunnen spelen". Dat liep in de finale van de langste shorttrackafstand, gewonnen door de Koreaan Park, dus net even anders.

Friso Emons, die bij de EK nog brons veroverde op de 1.500 meter, sneuvelde bij de WK in de halve finales. Hij was in zijn race niet opgewassen tegen de Koreaan Park en de Italiaan Pietro Sighel.

Voorafgaand aan de WK gingen we langs bij Van 't Wout:

WK-shorttracker Van ‘t Wout kijkt af van Koreanen: 'Wil niet dat ze met me spelen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl