Dader kreeg weken voor aanslag Hamburg bezoek van politie
De dader van de aanslag in Hamburg, Philipp F., kreeg weken voor het bloedbad bezoek van de politie, na een anonieme tip over zijn mentale gezondheid. Bij de schietpartij in een gebedszaal van Jehovah's Getuigen kwamen gisteren acht mensen om, onder wie een ongeboren kind en de dader.
In januari kwam er bij de politie een anonieme brief binnen over F., meldde de politie tijdens een persconferentie. De briefschrijver stelde dat de man mogelijk kampte met een psychische aandoening. Die was niet medisch vastgesteld omdat F. zelf geen behandeling zocht.
Waarschuwing
De 35-jarige F. had een vergunning voor een semiautomatisch handwapen. Tijdens het politiebezoek in februari werkte hij mee met de agenten en waren er volgens de politie niet genoeg gronden om het wapen in beslag te nemen. F. had geen strafblad en was niet betrokken bij terrorisme voor de aanslag in Hamburg.
De agenten bekeken tijdens het onaangekondigde huisbezoek de vergunning van F. en de wapenkluis waarin hij zijn pistool en munitie had liggen. Alles was volgens de regels opgeborgen, afgezien van een los "projectiel" dat niet in maar op de kluis lag. Daarvoor kreeg de man een mondelinge waarschuwing.
Gesprek over meubilair
"Er was niets wat wees op een psychische aandoening", zei de Hamburgse politiechef Ralf Meyer tijdens de briefing. "Integendeel. Tijdens het gesprek ging het over verschillende dingen, zoals het meubilair in de flat en soortgelijke dingen."
Zijn precieze motieven zijn nog onbekend, maar volgens de autoriteiten is wel duidelijk uit eerdere uitlatingen van F. dat hij gevoelens van haat koesterde jegens Jehovah's Getuigen. Hij was opgegroeid in een streng religieus gezin in Zuid-Duitsland en was ook lid van de Jehovah's Getuigen. Anderhalf jaar geleden trad hij uit.
"Philipp F. zou een bijzondere haat hebben gekoesterd jegens gelovigen, vooral Jehovah's Getuigen en zijn voormalige werkgever", aldus Meyer.
Door de aanslag in Hamburg laait de discussie over wapenbezit in Duitsland weer op. Volgens overheidsgegevens zijn er 940.000 geregistreerde wapenbezitters in het land, dat een van de strengste wapenwetten van Europa kent. Sinds de arrestatie in december van een groep die de regering in Berlijn omver wilde werpen gaan er stemmen op om de regels voor wapenvergunningen nog strenger te maken.