Forensisch onderzoekers bij de plaats delict in Hamburg
NOS NieuwsAangepast

Acht doden bij aanslag op Jehovah's Getuigen Hamburg, dader was oud-lid

Bij de schietpartij gisteravond in een gebedshuis van Jehovah's Getuigen in Hamburg zijn acht doden gevallen, onder wie een ongeboren kind en de dader. Vier mensen raakten zwaargewond, acht mensen liepen lichte verwondingen op, maakte het Hamburgse Openbaar Ministerie bekend. Volgens het OM handelde de dader waarschijnlijk alleen.

De aanslag was gisteravond in het gebedshuis in de wijk Gross Borstel. Het OM gaat ervan uit dat de dader geen terroristisch motief had voor zijn daad.

De dader is de 35-jarige Philipp F., een oud-lid van de Jehovah's Getuigen. Volgens het OM had hij de gemeenschap vrijwillig verlaten, maar niet uitgesloten wordt dat een interne strijd binnen de Jehovah's Getuigen een motief voor de aanslag was.

F. had geen strafblad en beschikte over een wapenvergunning. Hij was in het bezit van een semiautomatisch pistool. Dat wapen, een Heckler & Koch P30, gebruikte hij ook bij zijn daad. De politie was al eerder bij de dader langs geweest voor een onaangekondigd bezoek na een tip, maar zag toen te weinig aanleiding om in actie te komen.

De politie werd rond 21.15 uur over de schietpartij gealarmeerd. Op beelden is te zien hoe zwaarbewapende agenten het gebedshuis binnengaan:

Getuigen zien en horen hoe er wordt geschoten in gebedshuis in Hamburg

De dader drong gisteravond rond 21.00 uur het gebouw binnen met zijn geladen pistool en meer dan vijftien magazijnen. Op dat moment waren er vijftig mensen aanwezig in het pand. Buiten had hij al op een vrouw geschoten; ze raakte lichtgewond. Binnen doodde hij vier mannen en twee vrouwen. Onder de slachtoffers is ook een ongeboren kind. De moeder van het kind is nog in leven.

Kort nadat de man het pand in was gegaan, vielen agenten het gebouw binnen. Zij troffen de doden en gewonden aan en zagen de dader naar een bovenetage vluchten. Daar heeft hij zich van het leven beroofd.

De politie heeft het huis van de man doorzocht en vond daar nog vijftien magazijnen met kogels. Ook is een laptop in beslag genomen die nog wordt onderzocht.

Bondskanselier Scholz, die eerder burgemeester was van Hamburg, heeft met afschuw gereageerd op de schietpartij. "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familieleden." Ook de huidige burgemeester van Hamburg, Peter Tschentscher, sprak op sociale media zijn ontzetting uit over de schietpartij.

Ook de Nederlandse tak van Jehovah's Getuigen reageert geschokt op wat er in Hamburg is gebeurd. "We zijn erg dankbaar voor de waardevolle steun en hulp die door de overheid en de hulpdiensten aan de slachtoffers en betrokkenen wordt verleend", schrijft een woordvoerder aan de NOS.

Net als Scholz laat hij weten dat zijn gedachten uitgaan naar de slachtoffers en hun dierbaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl