Zwaarbewapende agenten bij de kerk in Hamburg
NOS NieuwsAangepast

Dodelijke schietpartij bij Jehovah's Hamburg, dader vermoedelijk ook omgekomen

Bij een schietpartij in een gebedshuis in de Duitse stad Hamburg zijn doden en gewonden gevallen. Hoewel de politie geen cijfers noemt, spreken Duitse media over zes of zeven doden en acht zwaargewonden. De dader zou ook zijn omgekomen; over diens identiteit is nog niets bekend.

De schietpartij vond plaats in een gebedshuis van Jehovah's Getuigen in de wijk Gross Borstel. De politie werd rond 21.15 uur gealarmeerd. Rond 12.00 uur houdt de politie een persconferentie over de schietpartij.

Op beelden is te zien hoe zwaarbewapende agenten het gebedshuis binnengaan:

Getuigen zien en horen hoe er wordt geschoten in gebedshuis in Hamburg

Een buurtbewoner vertelde het Duitse persbureau DPA dat ze vier reeksen schoten hoorde met tussenpozen van zo'n 20 seconden tot een minuut. Ze zag vanuit haar raam een man gejaagd naar de bovenste verdieping lopen. "Hij was donker gekleed en liep heel snel."

Er is vrijwel niets bekend over de dader en het motief. Een woordvoerder van de politie zegt dat agenten een schot hoorden op de bovenverdieping nadat ze het pand hadden betreden en meerdere doden en gewonden hadden aangetroffen. Toen agenten op de etage erboven gingen kijken werd daar ook een dode aangetroffen, "mogelijk de dader of een van de daders".

"We hebben geen aanwijzingen dat de dader op de vlucht is, maar we hebben juist eerder aanwijzingen dat de dader waarschijnlijk in het gebouw is en zich waarschijnlijk onder de doden bevindt", zei een politiewoordvoerder.

'Politie spreekt van persoonlijke daad'

De politie vraagt om geen geruchten te verspreiden over een eventueel motief van de dader omdat hier nog niets over bekend is. Veiligheidsbronnen melden aan meerdere Duitse media dat de politie uitgaat van een zogenoemde Amoktat, een moordpartij die door een eenling wordt gepleegd die meestal uit persoonlijke drijfveren handelt.

Bewoners werden via een calamiteitenapp gewaarschuwd voor 'extreem gevaar'. De politie vroeg mensen binnen te blijven en niet te bellen, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Dit om overbelasting van het netwerk te voorkomen.

De burgemeester van Hamburg, Peter Tschentscher, sprak op sociale media zijn ontzetting uit over de schietpartij. "De berichten zijn schokkend", schrijft hij op Twitter. "Mijn diepste medeleven gaat uit naar de families van de slachtoffers. De hulpdiensten werken keihard om de daders op te sporen en de achtergrond op te helderen."

Ook bondskanselier Scholz zegt op Twitter dat zijn gedachten uitgaan naar de slachtoffers en hun familie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl