Doorbraak in relatie Iran en Saudi-Arabië: diplomatieke betrekkingen hervat
Iran en Saudi-Arabië hebben na een jarenlange pauze hun diplomatieke betrekkingen hervat na bemiddeling door China. In een gezamenlijke verklaring zeggen de landen dat het hervatten van de diplomatieke betrekkingen en het heropenen van ambassades binnen twee maanden zal plaatsvinden. Ook zullen de ministers van Buitenlandse zaken elkaar ontmoeten.
Beide landen beloven elkaars soevereiniteit te respecteren en zich niet te bemoeien met elkaars binnenlandse aangelegenheden. Met het hervatten van de diplomatieke betrekkingen wordt een ruim twintig jaar oud verdrag over samenwerking op het gebied van veiligheid tussen beide landen hersteld. Ook blazen de landen een verdrag op het gebied van handel, economie en investeringen nieuw leven in.
Kleinere kans gewapend conflict
De diplomatieke doorbraak vermindert de kans op een gewapend conflict tussen de beide landen. De afgelopen jaren liepen de spanningen tussen de twee op. In 2016 verbrak Saudi-Arabië de diplomatieke banden met Iran, nadat de Saudische ambassade in Teheran was bestormd door demonstranten die woedend waren over de executie van een sjiitische geestelijke in Saudi-Arabië. Iran is overwegend sjiitisch, waar de bevolking van Saudi-Arabië overwegend soennitisch is.
Iran en Saudi-Arabië waren niet officieel met elkaar in oorlog, maar steunden de afgelopen jaren partijen die elkaar bevechten in burgeroorlogen in Syrië, Irak en Jemen.
Zo waren Saudische schepen, pijpleidingen en olievelden regelmatig het doelwit van aanvallen, die vaak werden opgeëist door Jemenitische rebellen. Volgens de rebellen was dit om Saudische aanvallen in Jemen te vergelden. Volgens Saudi-Arabië was Iran juist de schuldige, omdat Iran de rebellen steunde.
De afgelopen jaren gaven de landen meerdere keren aan hun band te willen herstellen, maar tot een echte doorbraak kwam het niet.