De nieuwe deur moet bescherming bieden tegen hoog water
NOS NieuwsAangepast

Mega-keersluis bij Afsluitdijk moet nog beter beschermen tegen hoogwater

57 meter lang, 14 meter hoog en 7 meter breed: zo groot is de roldeur die vandaag wordt geplaatst bij de Afsluitdijk. Het gevaarte is onderdeel van een keersluis, die het achterland nog beter moet beschermen tegen hoogwater.

De keersluis komt in de Waddenzee bij Kornwerderzand, aan de Friese kant van de Afsluitdijk. Hier waren tot nu toe alleen schutsluizen, de bekende sluizen waardoor schepen van het ene naar het andere waterpeil kunnen varen.

Nu komt daar een keersluis bij omdat de Afsluitdijk in 2006 werd afgekeurd. De dijk voldeed niet aan de eisen van de Waterwet en bood niet meer voldoende bescherming tegen hoogwater, zegt Bram Beijer, technisch projectleider bij Rijkswaterstaat, in het NOS Radio 1 Journaal. "Onder andere door zeespiegelstijging."

De roldeur zal meestal in de dijk verstopt zitten. Maar als het water een peil van 1,8 meter boven NAP bereikt, sluit de deur. "Hij gaat ongeveer vijf keer per jaar dicht", schat Beijer.

Het gevaarte wordt vandaag geplaatst. Bekijk hoe dat gaat:

De nieuwe keersluis is een enorme deur van bijna een miljoen kilo

De roldeur weegt bijna een miljoen kilo. Daarom werd speciaal voor het plaatsen een drijvende hijskraan van 80 meter hoog van de Rotterdamse haven naar Kornwerderzand gebracht.

De kraan hees de roldeur vanochtend rond 08.00 uur de lucht in en liet hem vervolgens op de goede plek in het water zakken. Nu moet de deur nog opzij worden getrokken, zodat de vaarweg straks weer vrij is. Waarschijnlijk zit de roldeur aan het einde van de dag op de goede plek, zegt Beijer.

De projectleider noemt de operatie "uitdagend" en "een beetje spannend", vanwege de enorme afmetingen van de deur. "Het is centimeterwerk: de afwijking ten opzichte van het ontwerp mag uiteindelijk maar 30 centimeter zijn."

De keersluis wordt in januari 2024 in gebruik genomen. Tot die tijd zal Rijkswaterstaat veel testen uitvoeren. "Maar op dit moment is het ook veilig", zegt Beijer. "De hoogwaterkering loopt nu over de bestaande schutsluis, dus we hoeven ons geen zorgen te maken."

Ons land wordt sinds de Watersnoodramp in 1953 met unieke Deltawerken beschermd tegen hoogwater. Deze special van NOS op 3 laat zien hoe Nederland met het water leeft:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl