1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Grootste zeesluis ter wereld in IJmuiden geopend: 'Een stukje Hollands glorie'

De Zeesluis IJmuiden is vanmiddag officieel geopend. Met een muisklik opende koning Willem-Alexander de sluis, die met een lengte van 500 meter de grootste ter wereld is.

"Aan al het verkeer in IJmuiden, de deur van Zeesluis IJmuiden is open", zei de koning door de microfoon. Daarna lieten enkele aanwezige schepen hun toeter horen. Na de opening van de zeesluis sprak de koning onder meer met enkele betrokkenen bij de bouw, bewoners en het havenbedrijfsleven. Bij de opening was geen publiek aanwezig.

De opening van de sluisdeur door de koning werd met scheepsgetoeter begroet:

Nieuwe zeesluis IJmuiden geopend

De zeesluis, aan de monding van het Noordzeekanaal bij IJmuiden, is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. De nieuwe, grotere zeesluis vervangt de Noordersluis uit 1929 en dankzij de nieuwe sluis kunnen de steeds grotere zeeschepen straks nog steeds naar de haven van Amsterdam varen.

De bouw van de sluis, die in 2016 begon, duurde jaren. Hij had in 2019 al af moeten zijn maar door een constructiefout duurde het 27 maanden langer dan voorzien. Ook viel de bouw van de sluis duurder uit.

NOS
Sluizencomplex IJmuiden

Elisabeth Post van Transport Logistiek Nederland legt bij NH Nieuws uit dat "er heel veel water door het Noordzeekanaal moest" om de neuzen dezelfde kant op te krijgen over de sluis. "Het Rijk wilde de Noordersluis wel één op één vervangen, maar die sluis was honderd jaar oud. En toen voeren er heel andere schepen."

De nieuwe sluis is getijde-onafhankelijk, benadrukt Post. Dat betekent dat ook de grootste containerschepen niet langer op hoog water hoeven te wachten om de sluis te gebruiken. Ze vindt het jammer dat er bij de opening geen publiek aanwezig kan zijn. "Vooral voor de mensen uit de regio, die overlast hebben ervaren door bijvoorbeeld de afgesloten sluizenroute."

Iemand die de opening van de zeesluis van een afstandje volgt, is bijzonder trots, vertelt hij. "Een stukje Hollands glorie."

Sluisje McSluisface

De gemeente Velsen had samen met Rijkswaterstaat een prijsvraag uitgeschreven om een naam voor de grootste zeesluis ter wereld te bedenken. Duizenden inzendingen kwamen er binnen. Onder meer Sluizenmoeder, Sluisje McSluisface en Irma Sluis haalden het niet.

Uiteindelijk hebben omwonenden en de gemeente gekozen voor de naam Zeesluis IJmuiden. Die suggestie deden meerdere mensen.

Advertentie via Ster.nl