Zeesluis IJmuiden
NOS Nieuws

Zeesluis bij IJmuiden gaat Zeesluis IJmuiden heten en niet Sluisje McSluisface

Duizenden inzendingen kwamen er binnen bij de gemeente Velsen met naamsuggesties voor de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. Vandaag maakte de gemeente bekend welke naam er is gekozen voor de grootste zeesluis ter wereld: niet Sluizenmoeder, niet Sluisje McSluisface, en ook niet Irma Sluis, maar Zeesluis IJmuiden.

Dat werd bekendgemaakt op Twitter:

De omwonenden van de sluis maakten een top-5 van inzendingen die de gemeente had voorgeselecteerd. Uit die top-5 koos het college van burgemeesters en wethouders van Velsen de betreffende naam. De naam Zeesluis IJmuiden werd door meerdere mensen ingezonden.

Op sociale media komen teleurgestelde reacties. "Qua anticlimax staat deze zeker in de top-3 anticlimaxen ooit", zegt iemand. Een ander: "Waarom zou je een competitie houden als je toch voor zo'n onoriginele naam gaat kiezen?"

Grootste ter wereld

De zeesluis, aan de monding van het Noordzeekanaal bij IJmuiden, wordt naar verwachting in 2022 geopend. De toegangspoort tot het Noordzeekanaalgebied en de Amsterdamse haven zal de grootste zeesluis ter wereld worden. De sluis is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep.

Alle mensen die de naam Zeesluis IJmuiden hebben ingezonden, hebben een taart gekregen. De eerste inzender is ook uitgenodigd voor de openingsceremonie in 2022.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl