Twitter-topman en -eigenaar Elon Musk
NOS Nieuws

'VS en EU verhogen druk op Twitter van Elon Musk'

De druk op Twitter-eigenaar Elon Musk neemt verder toe. De Amerikaanse toezichthouder FTC is een al lopend onderzoek naar Twitter aan het "intensiveren". Verder heeft de Europese Commissie de miljardair te verstaan gegeven dat hij meer medewerkers moet aannemen om Twitter te modereren, melden The New York Times en de Financial Times op basis van bronnen.

Het Amerikaanse onderzoek draait om de vraag of Twitter "adequate middelen" heeft om de privacy van zijn gebruikers te waarborgen na de duizenden ontslagen en andere bezuinigingen.

De FTC wil onder anderen Musk zelf horen in het onderzoek, samen met voormalig medewerkers die zich bezig hebben gehouden met privacy en veiligheid. De toezichthouder wil onder meer weten hoe de managementstructuur bij het bedrijf in elkaar zit en wat Musks rol precies is. Met de overname van Twitter is Musk eigenaar en ceo van het bedrijf geworden.

Verscherpt toezicht

Dat laatste ziet hij zelf overigens als een tijdelijke rol. In december leek het er nog op dat hij spoedig zou opstappen als topman, al zou hij nog wel altijd het laatste woord hebben over beslissingen. Een opvolger is vooralsnog niet in beeld en Musk zei recentelijk dat het waarschijnlijk tot het einde van het jaar duurt voordat die is gevonden.

Twitter staat onder verscherpt toezicht vanwege afspraken die het bedrijf in 2011 met de FTC heeft gemaakt. Deze afspraak is vorig jaar verlengd. Het techbedrijf moet regelmatig veiligheidstesten laten uitvoeren en de FTC op de hoogte houden van hoe het omgaat met gevoelige data. Vorig jaar legde de toezichthouder het platform nog een boete van 150 miljoen dollar op. Musk was toen nog niet eigenaar van Twitter.

Brussel wil meer moderators

In Brussel zijn er zorgen of Twitter wel kan voldoen aan zijn moderatieverplichtingen. Het gaat dan zowel om het wel of niet verwijderen van berichten en om factchecks, iets wat Twitter op dit moment niet doet. Musk moet hier meer mensen voor inhuren, zo vindt de Europese Commissie.

Musk heeft de afgelopen tijd juist tal van zogenoemde moderators ontslagen; hij wil zoveel mogelijk in de kosten snijden, om het bedrijf snel in de zwarte cijfers te krijgen. Hoeveel extra medewerkers Musk volgens de EU zou moeten inhuren, is onduidelijk. Het aantal personeelsleden dat nu nog moderatietaken uitvoert, is ook onduidelijk.

Eurocommissaris Breton voor de Interne Markt zei te verwachten dat Twitter extra mensen gaat inhuren om te voldoen aan nieuwe EU-wetgeving. In een reactie tegenover de Financial Times liet Twitter weten ook de intentie te hebben om volledig te voldoen aan die wetgeving. Het bedrijf spreekt van "productieve gesprekken" met de EU.

In januari zei Musk nog tegen Breton dat hij in de toekomst meer wil leunen op automatische systemen voor moderatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl