Luuk de Jong
NOS Voetbal

Van Hooijdonk streng voor Luuk de Jong: 'Voor Oranje bedank je niet'

Vrijdag rond het middaguur, even voor de bekendmaking van de eerste voorselectie van bondscoach Ronald Koeman maakte Luuk de Jong bekend een punt te zetten achter zijn interlandloopbaan bij het Nederlands elftal. Een keuze die niet iedereen begrijpt. "Voor Oranje bedank je niet", zegt Pierre van Hooijdonk in Studio Voetbal.

"Daar is de eer veel te groot voor", gaat de oud-spits van het Nederlands elftal verder. "Het is toch mooi om bij de beste spelers van je land te horen? Ik vond dat geweldig."

'Dan moet je lekker stoppen, een wijs besluit'

De Jong noemde zijn fysieke gesteldheid, de tijd die hij met zijn twee opgroeiende kinderen wil doorbrengen en zijn levende herinnering aan een EK en een WK als redenen. "Het zou een ander verhaal zijn geweest als ik basisspeler was, dat speelt natuurlijk ook een beetje mee", gaf de spits van PSV toe.

Arno Vermeulen heeft begrip voor de keuze: "Het is hartstikke persoonlijk. Hij ziet onder de streep meer minnen dan plussen. Dan moet je lekker stoppen. Een wijs besluit."

FC Twente-trainer Ron Jans snapt De Jong ook, met name met het oog op diens fitheid: "Met deze beslissing kan hij zijn loopbaan met twee jaar verlengen."

'Luuk denkt dat hij beter is dan hij is'

Rafael van der Vaart zit meer op de lijn-Van Hooijdonk en vergelijkt de rol van De Jong met die van Van Hooijdonk vroeger. De rol van pinchhitter. Van 1994 tot 2004 speelde Van Hooijdonk 46 interlands, waarvan 41 als invaller. Hij scoorde 14 keer. De Jong kwam van 2011 tot 2022 tot 39 interlands, waarvan 31 als invaller. Hij scoorde 8 keer.

"Pierre zat achter Van Nistelrooij, Kluivert, Makaay een beetje, die kende zijn rol", aldus Van der Vaart. "Hij was de beste pinchhitter die we hadden. Luuk denkt dat hij beter is dan hij is. Hij heeft geen Van Nistelrooij en Kluivert voor zich en wil meer spelen. Daar gaat het mis. Want in de rol van Pierre is hij de beste."

Van Hooijdonk: "Je moet je plaats weten. Dat is belangrijk. Ik vond het een eer op de bank te zitten voor die geweldenaren."

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Frank Heinen deelt in Eindsignaal een persoonlijke herinnering aan Peter Ressel en Hugo Borst heeft het in De Muurligger over de 'armoe in het Nederlandse voetbal'. Kijk verder naar fragmenten over de keepers van Oranje en Ron Jans over zijn vertrek bij FC Twente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl