NOS Voetbal

De Jong koestert Oranje-herinnering: 'Koeman vond dat ik mijn hart moest volgen'

Zijn fysieke gesteldheid, twee opgroeiende kinderen en een WK als levendige herinnering. Voor Luuk de Jong (32) was de optelsom gemaakt om bondscoach Ronald Koeman afgelopen donderdag mede te delen dat hij afzwaait als international van het Nederlands elftal.

"Het zou een ander verhaal zijn geweest als ik basisspeler was, dat speelt natuurlijk ook een beetje mee", geeft de 39-voudig international toe. Maar de PSV'er kent zijn plek als 'breekijzer'. Als de nood hoog is, kon Oranje altijd een beroep op hem doen.

De Jong kijkt voldaan terug op Oranje: 'Eer geweest, nu andere prioriteiten'

Maar een trip naar Gibraltar, IJsland of Letland hoeft voor de spits niet zo nodig meer, wetende dat er weinig speeltijd inzit en dat hij op dat moment met zijn kinderen ook in de speeltuin of in het zwembad kan zitten. "Dus ik vind het ook mooi om die tijd thuis door te brengen, zodat ik mijn rust ook kan pakken", zegt hij.

Koeman reageerde volgens De Jong verrast op het besluit, maar kon zich goed vinden in de uitleg van de voetballer. "Hij vond dat ik mijn hart moest volgen." De Jong heeft ook steeds vaker last van pijntjes. Zo scheelde het niet veel, of hij had door een blessure het WK gemist. En ook zondagmiddag bij RKC liep hij bij PSV een enkelblessure op, die overigens mee lijkt te vallen.

WK als hoogtepunt

"Ik heb twee EK's en een WK mogen meemaken, daar ben ik heel trots op", aldus De Jong, die in het Oranjeshirt acht keer scoorde.

Ondanks de uitschakeling koestert hij de verloren WK-kwartfinale tegen Argentinië, waarin hij scoorde tijdens de door Oranje verloren strafschoppenserie. "Je komt erin, de wedstrijd draait, alleen maken we helaas niet die ene goal om door te gaan."

De Jong ziet ook zijn 2-1 tegen Noord-Ierland in oktober 2019 in de EK-kwalificatiereeks als een hoogtepunt. "Dankzij dat doelpunt gingen we naar het EK. Dat zijn toch de dingen waarvoor ik er stond. Dat was mooi."

Het moment waarop Luuk de Jong in De Kuip de belangrijke 2-1 voor Oranje maakt tegen Noord-Ierland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl