PSV knokt zich naar zege in Waalwijk, maar ziet De Jong geblesseerd uitvallen

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - PSV

PSV heeft in de eredivisie voor het eerst sinds november vorig jaar een uitzege mogen vieren. De Eindhovenaren kwamen bij RKC Waalwijk een aantal keer goed weg, maar de overwinning bij de streekgenoot was verdiend: 0-1.

PSV zit na zeges op achtereenvolgens Sevilla, FC Twente en ADO Den Haag in rustiger vaarwater. De drie overwinningen kwamen echter in Eindhoven tot stand, want buiten de lichtstad presteren de Eindhovenaren aanmerkelijk minder. De laatste uitzege van PSV was op 6 november bij Ajax (1-2).

Bekijk hieronder de stand in de eredivisie.

Stand eredivisie

Tegen het momenteel alleraardigst presterende RKC, de huidige nummer acht van de eredivisie, had het weleens een moeizame middag voor PSV kunnen worden. Maar daar was voor rust geen sprake van.

PSV voor rust heer en meester

Hoewel RKC'er Thierry Lutonda na elf minuten nog een enorme schietkans miste door de bal net over te schieten, was PSV heer en meester. Met name Xavi Simons was op het middenveld een plaag voor de RKC-spelers, die flink wat overtredingen nodig hadden om hem af te stoppen.

PSV zat erbovenop, creëerde kansen, maar zag ook dat RKC-keeper Etienne Vaessen een uitstekende middag had. De doelman redde eerst op een kopbal uit de rebound van Fábio Silva en kon bij een inzet van Luuk de Jong zijn voet nog net tegen de bal aanzetten. Simons raakte na een knappe actie nog de lat.

De in vorm verkerende Johan Bakayoko zette PSV na 35 minuten op 0-1 door de bal uit de lucht hard in het doel te schieten. De jonge Belg, die onlangs zijn contract verlengde, was voor de vijfde wedstrijd op rij betrokken bij een doelpunt van PSV (vier goals en twee assists in de laatste vijf wedstrijden van PSV).

Johan Bakayoko viert de 0-1 voor PSV bij RKC Waalwijk

In de tweede helft liet RKC veel meer van zich horen en kwam PSV een aantal keer goed weg. Eerst was het Michiel Kramer die op aangeven van Iliass Bel Hassani de bal net naast kopte en later was het Bel Hassani zelf die in het strafschopgebied de bal rakelings naast schoot.

Blessure De Jong

PSV raakte niet in paniek, maar kreeg wel een tik te verwerken toen aanvoerder De Jong door een enkelblessure moest worden gewisseld. De oud-international, die afgelopen vrijdag zijn afscheid bij Oranje bekendmaakte, kwam verkeerd neer en nam even later met een ingepakte linkerenkel plaats op de reservebank.

Het spel van PSV werd rommelig, met name in de omschakeling was de ploeg van Van Nistelrooij onzorgvuldig, en RKC rook zijn kans. Florian Jozefzoon kreeg de bal op een presenteerblaadje van Julian Lelieveld, maar de aanvaller schoot over.

PSV kwam de nerveuze slotfase uiteindelijk zonder kleerscheuren door en boekte daarmee zijn vierde zege (alle competities) op een rij.