Een gewonde politieagent wordt door collega's bijgestaan in Offenburg
NOS Nieuws

Duitse politie: 53 agenten gewond bij demonstratie tegen AfD

Bij rellen na een demonstratie in de Duitse stad Offenburg, nabij Straatsburg, zijn gisteren 53 agenten gewond geraakt. Dat meldt de lokale politie. Mensen waren bijeen om te protesteren tegen de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), die daar een regionaal partijcongres hield.

Sommige agenten liepen kneuzingen en schaafwonden op doordat ze werden geschopt en geslagen. Andere hadden last van hun luchtwegen nadat ze met een brandblusser waren bespoten of rook hadden ingeademd van kleine brandjes en afgestoken vuurwerk.

Zakken met verf

Zo'n 1200 demonstranten waren gisteren volgens Duitse media in de binnenstad van Offenburg aanwezig. De demonstratie tegen AfD, georganiseerd door onder meer de alliantie 'Sta op tegen racisme', verliep vreedzaam totdat betogers zakken met verf tegen het beursgebouw gooiden waar het partijcongres plaatsvond. De politie probeerde het protest daarna te beëindigen, tegen de zin van zo'n 400 overgebleven demonstranten. Daarbij gebruikten agenten hun wapenstok.

Een woordvoerder van de anti-racismealliantie distantieert zich van het geweld bij het protest, maar noemt het politieoptreden in de Duitse krant Bild tegelijk "totaal buitensporig". Twee demonstranten raakten gewond. Tegen twintig betogers zijn politieonderzoeken gestart.

Rondom het regionale partijcongres van AfD, dat ook vandaag nog plaatsvindt, waren meerdere demonstraties aangekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl