NOS Schaatsen

Roest gaat kapot en grijpt naast WK-medaille op 10 kilometer, goud voor Ghiotto

Roest gaat kapot en grijpt naast WK-medaille op 10 kilometer, goud voor Ghiotto

Patrick Roest was de grote favoriet voor goud op de 10.000 meter bij de WK afstanden in Thialf. En na zijn gouden medaille op de 5.000 meter werd hij helemaal als de te kloppen man gezien, maar een tweede wereldtitel en zelfs een tweede individuele medaille zat er voor de 27-jarige Nederlander niet in. Davide Ghiotto ging er met het goud vandoor.

Met zijn handen op zijn bovenbenen moest hij de laatste ronden voltooien: zo diep was Roest gegaan op de langste afstand. Hij worstelde zich naar de finish en zette 13.02,92 op de klokken.

Een vierde plaats was het resultaat voor Roest, die de wereldtitel naar Ghiotto zag gaan. De Italiaan liet in Thialf de race van zijn leven zien. Met 12.41,35 verbeterde hij zowel zijn persoonlijk als het Italiaans record en pakte hij als eerste Italiaan ooit goud op de WK afstanden.

Davide Ghiotto

Jorrit Bergsma reed naar de tweede plaats en pakte na een kwakkeljaar toch nog WK-zilver. Ted-Jan Bloemen schaatste naar het brons.

Roest domineert begin van het seizoen

Roest had vooral in het eerste gedeelte van dit seizoen op de lange afstanden gedomineerd. Hij won de eerste drie wereldbekers, maar werd vervolgens op de proef gesteld door Ghiotto.

De Italiaan, die olympisch brons veroverde in Peking, pakte dit jaar zijn eerste wereldbekerzeges: goud op de tien kilometer in Calgary en goud op de vijf kilometer in Tomaszów, beide keren voor Roest.

Voor eigen publiek, in een volgepakt Thialf, was Roest Ghiotto donderdag op de 5 kilometer weer de baas. Op de 10 kilometer had de Lekkerkerker zondag echter meer moeite en moest hij zijn meerdere erkennen in Ghiotto.

Tegenstander ingehaald

De Italiaan kwam als eerste van de favorieten op het ijs. Ghiotto schaatste een vlakke race en wist in de slotfase zelfs nog te versnellen. Zijn rondetijden doken de 29'ers in en hij haalde zijn tegenstander Takahiro Ito zelfs een ronde in.

Roest kwam direct na de Italiaan op het ijs en wist dus wat nodig was voor het goud. De eerste rondes was hij nog nipt sneller dan Ghiotto, maar al snel werd duidelijk dat de Nederlander niet bij machte was nog te versnellen zoals de Italiaan in zijn race wel had gedaan.

Hij deed verwoede pogingen de rondetijden onder de 30 seconden te krijgen, maar het lukte niet. Met de handen op zijn bovenbenen en zijn hoofd hangend naar beneden worstelde hij zich naar de finish.

"De tijd van Ghiotto was te hoog gegrepen", realiseerde Roest zich. "En als je dat niet aankan, kan je heel erg kapot gaan op de 10 kilometer. Ghiotto laat iets onwijs moois zien. Ik ben maar één keer sneller geweest."

Eitrem rijdt 10 kilometer niet uit

In de slotrit was er nog een opmerkelijk moment. Sander Eitrem had eerder dit toernooi de 5.000 meter aan zich voorbij moeten laten gaan, omdat hij ziek was, maar was weer fit genoeg om aan de start van de 10.000 meter te verschijnen.

De 21-jarige Noor stortte in het tweede gedeelte van de race in. Hij hield het na 8 kilometer voor gezien en stapte van het ijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl