Marijke Groenewoud
NOS Schaatsen

Groenewoud grijpt wereldtitel massastart, na tot in perfectie uitgevoerd strijdplan

Met een tot in de perfectie uitgevoerde tactiek is Marijke Groenewoud wereldkampioen geworden op de massastart. Groenewoud reed ronden lang solo op kop, met de concurrentie op ruim een halve baan achterstand. Ivanie Blondin sprintte naar het zilver, Irene Schouten pakte brons.

Schouten ging vroeg en Groenewoud verraste de boel, waarna het gat zo groot werd dat de wereldkampioen uit 2021 terugpakken onmogelijk bleek. Het is de tweede wereldtitel op de massasprint voor Groenewoud.

Lange solo

Schouten bleef in de eerste neutrale ronde opvallend genoeg ver achter het peloton rijden. Op het startschot plaatste ze direct een aanval. Schouten moet je niet laten rijden, wisten de anderen. Maar toen de Canadese Valerie Maltais haar had teruggehaald, was het direct tijd voor de volgende aanval: Groenewoud ervandoor. En daar kon niemand iets aan doen.

Kijk hieronder naar de samenvattingen en de reacties na afloop:

Groenewoud had al snel een gat van ruim honderd meter en bleef ronden rijden van onder de 30 seconden. Het peloton had zitten slapen toen ze wegreed en schrok pas wakker toen Groenewoud een halve ronde verderop ongehinderd door buffelde.

In rondjes van rond de 30,0 gleed Groenewoud in alle rust naar de wereldtitel, na een tot in de perfectie uitgevoerd strijdplan.

Bart versus Bart

Bij de massastart van de mannen versloeg de Belgische Bart de Nederlandse Bart. Olympisch kampioen Bart Swings nam op anderhalve ronde de leiding van het peloton, voerde het tempo op en zag niemand meer passeren. Het is de eerste wereldtitel ooit voor België op de WK afstanden.

Swings had een klein gaatje te pakken op Hoolwerf, die het niet meer terug kon pakken. Het leek erop dat Hoolwerf in de laatste ronden ietwat uit de bocht vloog. Swings ging simpelweg te hard. De Belg rijdt een prima weekend. Op de vijf kilometer griste hij donderdag al het brons weg voor de neus van Jorrit Bergsma.

  • ANP
    Bart Swings
  • ANP
    Bart Swings komt net eerder over de streep dan Bart Hoolwerf

Bergsma had in de finale de taak om de wedstrijd hard te maken en als een herder iedereen bij elkaar te houden. Dat liep gesmeerd. Halverwege de race plaatste Bergma nog een aanval om de boel op te schudden. Bergsma laten rijden, was geen optie, en dus moesten andere kanshebbers in actie komen.

Intussen spaarde Hoolwerf in de buik van het peloton zijn krachten, wachtend op de sprint. Maar daarin bleek hij niet opgewassen tegen Swings. Hoofdschuddend reed Hoolwerf zijn 'ereronde' uit.

Berusting bij Hoolwerf en Bergsma na massastart: 'Swings was vandaag de beste'

De samenwerking tussen Bergsma en Hoolwerf verliep prima in de finale. Het was vooraf de vraag hoe het duo zou presteren. Tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd had Hoolwerf namelijk nog laten doorschemeren dat hij misschien wel liever met Louis Hollaar wilde rijden. Een klein brandje, dat voor de start van de WK weer geblust was, maar een vlekkeloze aanloop was het niet.

Eerder op de dag ging het in de halve finales van de heren ook al niet vanzelf. Bergsma sprokkelde al vroeg in de race wat punten, waardoor hij vrijwel direct geplaatst was voor de finale. Maar na de race greep een jurylid hem vlug in de nek. Of hij de volgende keer even wilde letten op zijn ritsje, dat Bergsma direct na de finish altijd een beetje bij de keel los ritst.

Bergsma ontsnapt aan diskwalificatie op massastart, na te vroeg openen ritsje

De jury was coulant, het bleef bij een waarschuwing. Maar bondscoach Rintje Ritsma zal toch weer even de zenuwen gekregen hebben na de blote-enkelgate van vrijdag op de teamsprint van de vrouwen. Toen Nederland de snelste tijd reed, maar werd gediskwalificeerd omdat de enkels van Joy Beune niet voldoende waren afgedekt.

Jury boog zich over Hoolwerf

In de tweede halvefinaleheat bij de mannen ging het ook bijna mis met Hoolwerf. Tijdens het sprokkelen van de punten liep hij wat te hannesen met de Oostenrijker Gabriel Odor. Tot drie keer toe week Hoolwerf enigszins van zijn lijn af, tot irritatie van de mederijders.

Met een vijftal juryleden werden de beelden tot lang na de finish bestudeerd, maar Hoolwerf had geen regels overtreden. Ze mochten samen de finale rijden, maar konden gezamenlijk niet op tegen Swings.

Na de teamsprint donderdag, de ploegenachtervolging vrijdag en de massastart zaterdag zitten de teamonderdelen erop. Zondag is de laatste dag van de WK afstanden in Heerenveen, met de 1.500 meter voor mannen en vrouwen, de 5.000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen.

Het WK-programma van zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl