EK-favorieten Bol en Klaver naar halve finales 400 meter, ook succes Seedo

EK-favorieten Bol en Klaver met gemak naar halve finales 400 meter

Femke Bol en Lieke Klaver hebben hun favorietenrol bij de Europese indoorkampioenschappen in Turkije onderstreept met eenvoudige overwinningen in de series van de 400 meter. Vrijdag om 17.55 uur komen ze weer in actie in de halve finales.

Bol is de kersverse wereldrecordhoudster op die afstand. Bij de Nederlandse indoorkampioenschappen liep ze op 19 februari naar de verbluffende tijd van 49,26 seconden. Zo hard hoefde het vrijdagochtend in Istanbul niet te gaan. Met 'de handrem erop' won de titelverdedigster in 52,35.

Klaver ook sterk

Klaver nam in de eerste van twee ronden al ruim afstand van de concurrentie. Ook zij hoefde vervolgens niet diep te gaan om kwalificatie voor de volgende ronde veilig te stellen. Klaver, twee jaar geleden in de finale vijfde, won in 52,72 seconden.

Lisanne de Witte liep een moeizame race. De 30-jarige atlete raakte in de eerste ronde al achterop. Het grote gat met de concurrentie kon ze in het tweede deel niet meer dichten. De Witte finishte als vierde in 53,61 seconden. Dat was niet snel genoeg voor de volgende ronde.

Seedo op tijd verder op 60 meter

Sprintster N'Ketia Seedo plaatste zich voor de halve finales op de 60 meter. Het 19-jarige talent kreeg daar pas na de vijfde en laatste serie zekerheid over.

De nationale indoorkampioene liep in haar serie naar de vijfde plaats in 7,37 seconden. De eerste vier waren direct zeker van een ticket voor de halve finale. Seedo moest wachten of ze met haar tijd tot vier snelste verliezers zou behoren. Dat was zo. De halve finales en finale staan vrijdagavond in Turkije op het programma.

Sofie Dokter is in Istanbul bezig aan een sterke vijfkamp. De 20-jarige atlete, in februari voor de tweede keer op rij nationaal indoorkampioene op de meerkamp, staat na drie onderdelen op de vierde plaats met 2.821 punten. Vrijdagavond staan nog verspringen en de 800 meter op het programma. Marijke Esselink bezet de tiende plaats met 2.679 punten.

Dokter begon de vijfkamp goed met 8,37 seconden op de 60 meter horden. Daarna noteerde ze 1,83 meter bij het hoogspringen en 13,47 meter bij het kogelstoten. Dokter heeft de Belgisch olympisch - en wereldkampioene Nafissatou Thiam (3.106 punten), de Poolse Adrianna Sulek (2.962) en de Belgische Noor Vidts (2.900) in het klassement voor haar staan.

Damink uitgeschakeld

Marissa Damink slaagde er niet in zich te plaatsen voor de finale op de 1.500 meter. De 27-jarige atlete liep in de derde en laatste serie lang op de laatste plaats. In de laatste twee ronden schoof ze wat op. De nationale indoorkampioene finishte als vijfde in 4.11,38.

De eerste drie van de drie series kwalificeerden zich voor de eindstrijd op zaterdagavond, aangevuld met de drie snelste verliezers. Daar hoorde Damink niet bij.

Hoe werkt een estafette eigenlijk, wat komt er bij het wisselen kijken en hoe geef je dat stokje door? De mannen van de 4x400 meter (Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Jochem Dobber en Isayah Boers) laten jou zien hoe je de perfecte estafette loopt.