Femke Bol en Lieke Klaver na de wereldrecordrace van Bol op de 400 meter indoor in Apeldoorn
NOS Sport

Bol nog in de wolken na wereldrecord: 'Deze race overtref je niet zomaar'

Op haar 23ste verjaardag verkeerde Femke Bol naar eigen zeggen nog enigszins met haar hoofd in de wolken. De kersverse wereldrecordhoudster op de 400 meter indoor was donderdag op sportcentrum Papendal nog steeds niet helemaal bijgekomen van haar magistrale race zondag tijdens de NK indoor in Apeldoorn.

"Het zit nog wel in mijn hoofd. Ik vraag me nog steeds af hoe ik zo perfect heb kunnen lopen"', verklaarde ze over haar niet eerder vertoonde tijd van 49,26 seconden.

Klaver liep ook hard

Een deur verder blikte Lieke Klaver, de tweede hoofdpersoon uit de finale van de 400 meter, ook nog even terug op die unieke kleine minuut op Nederlandse bodem. Ze finishte als tweede en liep met 50,34 ook een wereldtijd. "Jaloers op Femke? Nee, zeker niet. Ik hoop dat de Nederlandse atletiekfans hebben meegekregen dat ik ook keihard heb gelopen", klonk het vrolijk uit de mond van de nummer vier op de 400 meter outdoor bij de wereldkampioenschappen vorig jaar in Eugene.

Taart voor wereldrecord én verjaardag van Femke Bol in aanloop naar EK indoor

Bol en Klaver zijn vriendinnen, hebben vaak lol en behoren op de 400 meter tot de wereldtop, alleen heeft Bol de keuze gemaakt voor de 400 meter horden. Op die discipline wil ze volgend jaar excelleren bij de Olympische Spelen in Parijs. Een combinatie van de twee loopnummers is op de Spelen niet mogelijk. Indoor is voor zowel Bol als Klaver een leuke afwisseling, maar de prioriteit ligt voor beiden op wedstrijden buiten de hal.

Bloedvorm

Bol wist zondag dat ze in bloedvorm verkeerde, maar dat ze zo snel zou zijn had ze zelf ook niet verwacht. "Het is altijd leuk om jezelf te verbazen. Ik ging ervan uit dat als alles goed zou gaan, ik ergens rond de 49,5 zou lopen. Ik had niet verwacht dat het 49,26 zou worden. Ik wist wel dat ik zondag uit mijn comfortzone wilde komen. Hard openen, na 200 meter als eerste aan de tweede ronde beginnen, tussen 200 en 300 meter nog een keer versnellen en dan hopen dat die laatste 100 meter ook nog hard zouden gaan."

Alles wat ze had bedacht, kwam zondag uit. Het is geen garantie dat het volgende week in Istanbul ook zo hard of nog harder zal gaan. "Er is altijd ruimte voor verbetering, maar dit overtref je niet zomaar", was Bol duidelijk. De 23-jarige atlete kreeg leuke reacties. De onttroonde wereldrecordhoudster Jarmila Kratochvilova, 72 inmiddels, zei op de Tsjechische sportwebsite iSport dat de tijd rijp was om haar 41 jaar oude record te verbreken.

Amerikaanse atletiekicoon

"En de Amerikaanse Allyson Felix reageerde"', vertelde Bol donderdag. Felix (37) is met twintig WK-medailles (veertien keer goud) en elf olympische medailles (zes goud) een van iconen van de Amerikaanse atletiek. Ze stopte vorig jaar. "Het heeft heel wat teweeggebracht, kan ik wel zeggen."

De Atletiekunie vraagt rond de EK indoor aandacht voor de slachtoffers van de aardbeving in gastland Turkije en Syrië:

Atletiekunie vraagt rond EK indoor aandacht voor slachtoffers aardbeving

Klaver speelde zondag een belangrijke rol in de recordrace, gaf Bol haar teamgenote nog een compliment. Klaver is gewend om heel te snel te openen. Bol wist dat ze voor haar concurrente de laatste ronde moest ingaan. "En tussen 200 en 300 meter is mijn sterke stuk. Alles liep volgend plan."

Eigen tactiek

Klaver had haar eigen tactiek. "Ik dacht: ik laat Femke voorgaan en ga haar dan volgen. Het ging hard, echt hard. Op de streep zag ik Femkes tijd. Ik wist dat ik geen anderhalve seconde langzamer was en dat ik ook snel was. Femke was euforisch, maar toen ik riep dat ik in de 50 seconden had gelopen, was ze ook blij voor mij. Ik had echter een rustige week, Femke niet", keek Klaver terug op de afgelopen dagen.

Bol en Klaver gaan als grote favorieten naar de EK indoor. Bol: "Ik ga om te winnen. Je moet tijdens zo'n toernooi het idee van de ideale race wat loslaten. Ik wil gewoon weer een goede race neerzetten.

Individuele medaille

Klaver, die achter Bol tweede staat met haar tijd op de Europese ranglijst: "Ik wil nu wel eens een individuele medaille." Het Nederlandse tweetal vormt ook het hart van de succesvolle vrouwenploeg op de 4x400 meter, die titelverdediger is in Istanbul. "Ik ben wel aan toe aan een individuele medaille, maar prioriteit één is voor mij: vrolijk blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl