Femke Bol is blij met haar wereldrecord op de 400 meter indoor
NOS Sport

Architecten Meuwly en Peters over wereldrecord Bol: 'Wie weet waar dit eindigt?'

Trots, maar ook wel een beetje verbaasd waren ze na het wereldrecord (49,26) van Femke Bol tijdens de NK indoor op de 400 meter. Laurent Meuwly en Bram Peters zijn de architecten achter de fenomenale opmars van de 22-jarige Nederlandse atlete in de internationale atletiekwereld.

"De drie titels, onder grote druk, bij de EK in München vorig jaar hebben haar veel geholpen", geven de coaches aan na de imposante indoorrace in Apeldoorn. Bol is in staat steeds opnieuw haar grenzen te verleggen, bedoelen ze te zeggen.

"We zijn nog niet klaar met Femke. Wie weet waar dit eindigt?", zegt Peters, een van de twee trainers die zich op sportcentrum Papendal bezighoudt met de begeleiding van de Nederlandse toplopers en -loopsters op de 400 meter.

De andere is de Zwitser Meuwly, een paar jaar geleden door de Atletiekunie binnengehaald om het vele talent op de 400 meter op te leiden. Met succes. De mannenploeg veroverde op de Olympische Spelen van Tokio verrassend zilver op 4x400 meter. En met Bol, maar ook Lieke Klaver, hebben de twee goud in handen bij de vrouwen.

Bekijk hieronder de wereldrecordrace en reactie van Femke Bol.

Bol, die donderdag 23 jaar wordt, heeft al een imposante erelijst opgebouwd. Olympisch brons (400 meter horden), WK-zilver (400 meter horden), Europees outdoor kampioene op de 400 meter en de 400 meter horden en de 4x400 meter, Europees indoorkampioene op de 400 meter en de 4x400 meter. En ze blijft maar harder en harder lopen.

Haar magistrale 49,26 seconden op de 400 meter in Apeldoorn drukte het wereldrecord van Jarmila Kratochvilova uit 1982 uit de boeken. De destijds Tsjecho-Slowaakse liep 41 jaar geleden indoor naar 49,59 seconden. Er heeft altijd een dopinglucht omheen gehangen.

Bloedvorm

Bol liep het record zondag aan flarden. Twee weken geleden in Metz had ze met haar eerste 400 meter indoor onder de 50 seconden al laten zien dat ze in bloedvorm was. Op de razendsnelle atletiekbaan in Apeldoorn sloeg ze voor eigen publiek heel hard toe.

"Ja en nee", antwoordt Meuwly op de vraag of hij verrast is door de uithaal van zijn jonge pupil. "Ik wist niet dat ze zó snel was op dit moment, maar ze heeft zich de afgelopen maanden op alle facetten verbeterd."

Hoofdcoach Laurent Meuwly (links) van de Atletiekunie

De twee coaches leggen uit hoe de toptijd tot stand kwam. "Haar topsnelheid is hoger dan vorig jaar", zegt Peters. "Ze is sneller, krachtiger en heeft meer uithoudingsvermogen", geeft Meuwly aan.

Pasritme

In de winter legde Bol het accent vooral op een aanpassing van haar pasritme op de 400 meter horden. Ze wil tussen de horden naar veertien passen toe, waardoor ze minder snelheid verliest dan bij vijftien passen. Pas begin december besloten Bol, Meuwly en Peters dat de atlete zich ook aan het indoorseizoen zou wagen.

"Ik was wat sceptisch of ze door alle nieuwe ontwikkelingen goed zou kunnen presteren, maar ik zag al vroeg in de trainingen dat ze sneller dan ooit was. Daarom verwachtte ik ook snelle tijden op de 400 meter. Na haar eerste wedstrijd wist ik dat ze in bloedvorm was", kijkt Meuwly terug op de afgelopen tijd.

Bol heeft een nieuwe norm op de 400 meter indoor gezet. "Ze is langer dan de gemiddelde loopster op de 400 meter en kan een heel gemakkelijke, ontspannen pas draaien tijdens wedstrijden. En die pas kan ze 400 meter blijven doen."

"De frequentie die ze aan het begin van een race heeft, heeft ze ook nog aan het einde van een race. Tel daarbij op dat Apeldoorn een snelle baan is, snel en hard. Baan zes, waar Bol in startte, ligt vrij hoog. Je gaat hier dan heel hard de heuvel af", legt Peters het succes van Bol in Apeldoorn uit.

Defensieve eerste ronde

In Metz bleef ze twee weken nog net boven het wereldrecord steken met 49,96 seconden. "Daar liep ze een vrij defensieve eerste ronde. In Apeldoorn vloog ze door de eerste ronde. Dat scheelde een halve seconde. En die leverde ze in de tweede ronde niet meer in", legt Peters het verschil tussen de twee topraces uit.

Volgens Meuwly is Bol in staat de juiste race op het juiste moment te lopen. 'We dachten allemaal dat ze afgelopen week in Liévin heel snel zou lopen, maar daar maakte ze een kleine fout tussen 200 en 300 meter. In Apeldoorn zei ze: ik ga die fout niet herhalen. Het was het beste deel van haar race", meent de coach, die continu nieuwe uitdagingen voor zijn pupil probeert te vinden.

Inspiratie

Vorig jaar ging het om drie titels op de EK, die ze ook behaalde ondanks de grote druk. In de afgelopen winter de pasaanpassing op de horden.

"Ik ben de gids op de achtergrond. Femke is heel professioneel, zeer toegewijd. En ze inspireert ook de anderen in de groep van de 400 meter. Die gaan door haar ook harder werken. Ze laat zien dat alles mogelijk is. Ook een wereldrecord", sluit Meuwly af.

Wereldrecord Bol verbaast coach: 'Alsof je goud wint op de Spelen of het WK'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl