NOS SportAangepast

Boers troeft Bonevacia af in hoogstaande NK-finale 400 meter

De atletiekfinales van de 400 meter bij de NK indoor waren zondag van bijzonder hoog niveau. Het wereldrecord van Femke Bol (49,26) was uitzonderlijk, maar kort voor haar geweldige race zorgden Isayah Boers, Liemarvin Bonevacia en Isaya Klein Ikkink bij de mannen ook al voor een hoogstaande strijd om de medailles.

De 23-jarige Boers onttroonde met een persoonlijk record van 45,72 seconden Bonevacia, de nationaal recordhouder (45,48) moest tevreden zijn met zilver met een tijd van 45,83.

Boers, Weerman, Koster, Vloon en Schilder vallen op bij NK indoor

Klein Ikkink (brons) voldeed als derde Nederlander met 46,28 seconden aan de internationale kwalificatie-eis voor de EK indoor. Boers en Bonevacia hadden al een EK-ticket op zak.

Boers had zaterdag in de series al indruk gemaakt met een persoonlijk record van 46,03 seconden. Daarmee was hij iets sneller dan de ervaren Bonevacia (33), die al jaren het Nederlandse boegbeeld op de 400 meter is. De twee maakten er ook een spannende finale van.

Twee titels Koster

Maureen Koster veroverde twee titels. De 30-jarige atlete won zondag in Apeldoorn de 3.000 meter in 9.02,37. Zaterdag was Koster ook al de beste op de 1.500 meter. Op die afstand veroverde ze ook een startbewijs voor de EK indoor in Istanbul, begin maart.

Koster ontdeed zich zondag op de 3.000 meter in de slotfase met een tempoversnelling van haar laatste concurrente Veerle Bakker, die zilver veroverde in 9.10,16. Het brons ging naar Jetske van Kampen (9.14,76).

Amels wint hoogspringen

Hoogspringer Douwe Amels voegde een nieuwe nationale titel aan zijn lange erelijst toe. Met een hoogte van 2,24 meter haalde hij zijn negende indoortitel binnen. In de buitenlucht heeft hij ook al negen nationale titels achter zijn naam.

Zijn concurrenten volgden zondag op grote afstand. De 17-jarige Ridzerd Punt behaalde zilver met een sprong over 2,02 meter.

Hoogspringer Douwe Amels

Amels liet de lat zondag op 2,30 meter leggen, de internationale kwalificatie-eis voor de EK indoor. Drie pogingen mislukten. De hoogspringer voldeed deze winter wel aan de kwalificatie-eis van de Atletiekunie (2,25 meter).

Amels staat ook hoog genoeg op de Europese ranking om een startbewijs te krijgen. Daarover beslist de Atletiekunie komende week.

Weerman wint bij vrouwen

Hoogspringster Britt Weerman is zeker van een startbewijs bij de EK indoor. De 19-jarige atlete uit Assen was deze winter al goed voor een Nederlands indoorrecord met 1,96 meter. Zondag had ze voldoende aan een sprong over 1,87 meter voor haar vierde nationale titel.

Haar laatste concurrente Sofie Dokter was met drie foutsprongen op die hoogte klaar.

Hoogspringster Britt Weerman

Weerman liet vervolgens de lat op 1,90 meter leggen, haalde die hoogte in haar derde poging en besloot toen dat het genoeg was geweest.

Over twee weken wil ze pieken in Istanbul. Afgelopen zomer eindigde ze verrassend als vierde bij de Europese kampioenschappen outdoor in München.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl