Zorgmedewerkers in ziekenhuizen leggen op 16 maart het werk neer
NOS NieuwsAangepast

Medewerkers ziekenhuizen staken op 16 maart, alleen spoedeisende zorg

Zorgmedewerkers leggen op donderdag 16 maart een etmaal het werk neer, meldt vakbond FNV. Dat gebeurt op 64 locaties van ziekenhuizen in het hele land.

Er wordt op die dag gewerkt alsof het een zondag is: alleen spoedeisende zorg gaat door.

Ziekenhuismedewerkers voelen zich in de steek gelaten door de koepel van werkgevers De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), zegt FNV. Volgens de vakbond gaan ziekenhuismedewerkers er de komende jaren op achteruit in koopkracht, wordt er niets structureels gedaan aan het verlagen van de werkdruk en wordt er nog meer flexibiliteit van ze verwacht bij het inroosteren.

Loonsverhoging

"We merken dat de boosheid onder medewerkers enorm is", verklaart Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. "De medewerkers voelen zich in de kou gezet. Het enige dat wordt gevraagd, is behoud van koopkracht en verlagen van de werkdruk."

De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 10 procent voor een jaar, een hogere reiskostenvergoeding en een eerlijker onregelmatigheidstoeslag. Daarnaast moet meer rekening worden gehouden met de wensen van medewerkers bij het inroosteren, vindt de bond.

'Bod was bovengemiddeld'

De NVZ zegt het te betreuren dat de bonden hebben besloten te gaan staken. In een schriftelijke reactie stelt de werkgever dat de koopkracht van medewerkers zou stijgen met het eindbod dat de NVZ heeft gedaan in cao-onderhandelingen. "Vergeleken met de cao's die in de afgelopen periode in andere sectoren zijn afgesloten is dit bod bovengemiddeld te noemen."

De NVZ beloofde een loonsverhoging van 13 procent, verspreid over twee jaar. In het bod zouden werknemers er per februari van dit jaar 5 procent op vooruit gaan, in december nog eens 5 procent en dan in september 2024 3 procent. Maar de vakbonden gingen hier niet mee akkoord, omdat ze een snellere stijging van het loon eisen. Bovendien zou de NVZ niets willen doen aan de onregelmatigheidstoeslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl