Op de eerste dag van de belastingaangifte raakte het inlogsysteem overbelast
NOS NieuwsAangepast

Eerste dag belastingaangifte begint met storing

Nederlanders die hun belastingaangifte willen doen, kunnen dat beter een dag uitstellen. Door een overbelasting van DigiD, het digitale inlogsysteem waar de Belastingdienst mee werkt, is het voor veel mensen niet mogelijk om in te loggen.

DigiD wordt beheerd door Logius, dat onderdeel is van het ministerie van Binnenlandse Zaken en toeziet op de toegang tot online diensten. Een woordvoerder zegt tegen de NOS dat de storing komt doordat het drukker was dan verwacht: "Er komen tussen de 90 en 110 verzoeken per seconde binnen en dat is veel meer dan waarop we waren voorbereid".

360.000 aanmeldpogingen per uur

In de middag waren er bij de Belastingdienst 360.000 aanmeldpogingen per uur, tegenover 113.000 aanmeldpogingen op de eerste dag van de belastingaangifte in 2022. Deze drukte hield de rest van de dag en avond aan.

Waarom er dit jaar zo veel mensen op de eerste dag hun belastingaangifte willen doen, is niet bekend. Op een gemiddelde dag zijn er 2700 aanmeldpogingen bij de Belastingdienst.

Ondanks de drukte verhoogt Logius de inlogcapaciteit niet. Volgens de woordvoerder ontstaat dan de kans dat het systeem helemaal onbereikbaar wordt en niemand meer kan inloggen.

Het is nog niet bekend wanneer de storing voorbij is, maar Logius hoopt dat de mensen die getroffen zijn vandaag nog hun belastingaangifte kunnen doen. Omdat sommige aanmeldpogingen wel verwerkt kunnen worden, adviseert Logius om het op een later moment nog een keer te proberen.

"Het kan zijn dat het op het ene moment niet lukt, maar een minuut later wel. Aan mensen die niet per se vandaag aangifte hoeven doen adviseren we: doe het later deze week."

Vroege vogels

Particulieren en ondernemers kunnen tussen 1 maart en 1 mei van dit jaar hun belastingaangifte over het jaar 2022 inleveren. Indieners die hun aangifte voor 1 april hebben afgerond, krijgen vóór 1 juli bericht over hun aanslag. Wie zijn aangifte na 1 april indient, krijgt dat pas later te horen.

Sommigen waren er vanmorgen al vroeg bij. Persbureau ANP schrijft dat de Belastingdienst vanmorgen om 07.00 uur al 60.000 aanvragen had ontvangen. De eerste aangifte kwam om één minuut na middernacht binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl