Zorgen over piek van cholera-uitbraak in Syrië na aardbeving
In het noordwesten van Syrië zijn na de aardbevingen vorige maand twee mensen overleden aan een cholerabesmetting. In totaal zijn er volgens hulporganisatie Witte Helmen nu ruim 560 besmettingen in het gebied.
De hulpverleners maken zich, net als de Verenigde Naties, zorgen over een mogelijke piek in het aantal cholerabesmettingen. Er was in het land op veel plekken al een tekort aan schoon water, maar door de aardbevingen zijn water- en rioolinfrastructuur zwaar beschadigd geraakt.
De eerste gevallen werden in september vorig jaar geconstateerd. Het aantal choleradoden in het gebied staat in totaal op 22, melden de Witte Helmen:
"Duizenden mensen wonen in opvangplekken die zijn geregeld door ngo's sinds het begin van de ramp en het is daar erg druk", zegt een Syrische activist tegen Al Jazeera. "In de omgeving waar zij nu leven, zullen uitbraken van ziektes ontstaan, vooral cholera."
Cholera wordt voornamelijk overgedragen door het drinken van besmet water of het eten van besmet voedsel. Maar ook huidcontact met ontlasting of braaksel van een patiënt kan tot een besmetting leiden.
De patiënt kan last krijgen van hevige diarree. Omdat het lichaam hierdoor veel vocht verliest, kan dit leiden tot ernstige uitdroging. Zonder behandeling is dit levensgevaarlijk.