Een man zit op het puin in Hatay nadat het gebied opnieuw getroffen werd door een zware aardbeving.
NOS Nieuws

Opnieuw aardbeving in Turkije en Syrië: 'Je hoorde iedereen schreeuwen'

  • Geertruid Peene

    redacteur Online

  • Eliane Lamper

    redacteur Online

  • Geertruid Peene

    redacteur Online

  • Eliane Lamper

    redacteur Online

"Je zag de gebouwen heen en weer gaan", zegt Hasan Güveli vanuit Turkije. Hij vertelt hoe hij zich tijdens de aardbeving maandagavond tussen twee gebouwen bevond. "Ze gingen heen en weer, steeds naar elkaar toe". Hij is even stil. "Als die waren ingestort, denk ik niet dat ik nu aan de lijn hing."

Deventenaar Güveli kwam vier dagen geleden aan in Turkije. Zijn werkgever gaf hem toestemming om naar het getroffen gebied af te reizen.

Nu helpt Güveli met de laatste zoekacties in het rampgebied in Antakya, het centrum van de provincie Hatay. "Op tv zie je hoe erg het is natuurlijk, maar als je het hier meemaakt is dat echt totaal iets anders."

'Ze werden gelanceerd door de aardbeving'

Güveli was aan het vergaderen in Antakya toen hij 'knakgeluiden' hoorde. "We zaten in een kring op de weg en op zes meter bij mij vandaan stond een aantal soldaten. Drie van hen werden gelanceerd door de aardbeving, zo op mijn schoot." Hij lacht vol ongeloof: "Ik ben nu nog aan het trillen".

"We hebben elkaar vastgehouden, gehuild en geschreeuwd. Je hoorde iedereen schreeuwen. Het was echt heel eng." Omdat iedereen buiten was, valt het aantal gewonden mee, zegt Güveli. Hij heeft gehoord dat er een paar gewonden zijn, maar geen doden.

Je ziet aan hen dat ze helemaal kapot zijn, maar ze hebben alsnog hoop.

Hasan Güveli

Ook in het noordwesten van Syrië, niet ver van het epicentrum, werd de aardbeving hevig gevoeld. "We zijn allemaal op straat, bang voor nog een nieuwe beving", zegt journalist en activist Majd Hamo vanuit de stad Idlib. Hij zegt dat mensen erg angstig zijn. Voor de Syriërs was de vorige aardbeving een traumatische ervaring, zeker in het oppositiegebied waar geen hulp van buitenaf kwam.

Volgens Hamo valt het mee met de schade en zijn mensen alleen lichtgewond geraakt. "Wel is er een gebouw in de buurt ingestort, maar daar was niemand binnen", vertelt de Syrische journalist. Door de vorige aardbeving zijn er veel Syriërs dakloos geraakt en sliepen ze al op straat, in tenten of in auto's.

'Niemand mag de huizen in'

Ook in Hatay is iedereen op straat, zegt Güveli. Volgens hem mag niemand meer de gebouwen in en houden soldaten streng toezicht. "Na de aardbeving wilden mensen gelijk de huizen in om spullen eruit te halen, maar dat mocht niet. Ze werden gelijk weggestuurd. Dat kan echt niet hier. Niemand kan op dit moment de huizen in."

Morgen gaat Güveli weer verder in het rampgebied. Hij is tot vrijdag aan het werk, dan volgen twee dagen 'verplichte rust'. Daarna zal hij weer vijf dagen worden ingezet. Gisteren werden in een gebouw in zijn buurt geluiden gehoord, twee weken na de aardbeving. Met geluid- en warmtemeters wordt daar nu gezocht. "Het is echt een wonder als daar iemand levend onder vandaan komt."

De organisatie van hulp wordt steeds beter, zegt Güveli. "Maar mensen hebben het hier heel moeilijk, sommige hebben hun hele familie verloren. Zelf hielp Güveli gisteren bij een huis in het centrum van Hatay, waar een jongen zijn vader, moeder, broertjes, oom, tante, neefjes en nichtjes allemaal verloor. "Je ziet aan hen dat ze helemaal kapot zijn, maar ze hebben alsnog hoop."

Die hoop houdt mensen overeind, zegt Güveli. "Maar die beving van net, die heeft iedereen wel weer even laten schrikken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl