Louis van Gaal amuseert zicht tijdens zijn bedankavond bij de KNVB in Zeist
NOS Voetbal

Van Gaal benoemd tot Officier in Orde van Oranje-Nassau op speciale avond in Zeist

Louis van Gaal is in Zeist benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en daarnaast onderscheiden met het bondsridderschap van de KNVB, de op één na hoogste onderscheiding binnen de voetbalbond.

De 71-jarige coach werd tijdens een speciaal georganiseerde 'bedankavond' geëerd voor zijn loopbaan. Van Gaal was drie keer bondscoach van het Nederlands elftal: tussen 2000-2001, 2012-2014 en 2021-2022.

Namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kreeg Van Gaal de onderscheiding voor Officier in de Orde van Oranje-Nassau door minister Conny Helder omgehangen.

Het is volgens de KNVB een erkenning voor de bijzondere sportieve prestaties waarmee hij Nederland nationaal en internationaal vertegenwoordigd heeft en de impact die dit heeft gehad op onze samenleving.

In 1997 werd Van Gaal daarvoor al eens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Met zijn nieuwe titel is hij officieel bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

"Jij gelooft - nee jij wéét - dat investeren in talent loont. En dat een goede speler op zichzelf niet veel meer is dan dat: een goede speler. Voor goed voetbal heb je goede teamspelers nodig", zei minister Helder.

De onderscheiding van het bondsridderschap kreeg Van Gaal uitgereikt door bondsvoorzitter Just Spee. "Oranje heeft dankzij jou weer kleur op de wangen. We kunnen weer vooruit", sprak Spee.

Veel genodigden

Er waren zo'n honderd genodigden aanwezig op de bedankavond, waaronder spelers van de drie selecties waarmee de voormalig bondscoach samenwerkte. Van Gaal is opgevolgd door Ronald Koeman, die aan zijn tweede termijn is begonnen.

Van Gaal speelde 63 duels als bondscoach en Oranje won veertig keer. Negentien duels eindigden in een gelijkspel en vier werden er verloren.

Louis van Gaal (rechts) genoot zichtbaar van zijn laatste klus als bondscoach van Oranje op het WK voetbal in Qatar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl