Een medewerker van PostNL sorteert pakketten
NOS NieuwsAangepast

PostNL moet bezuinigen en schrapt dit jaar honderden banen

PostNL schrapt dit jaar 200 tot 300 voltijdbanen om de kosten te drukken. Ook worden andere maatregelen genomen om te bezuinigen, meldt het bedrijf.

De banen verdwijnen zoveel mogelijk door vrijgekomen plekken niet opnieuw in te vullen, zegt bestuursvoorzitter Herna Verhagen. Maar het bedrijf sluit gedwongen ontslagen niet uit. Tegen het einde van het jaar moeten de banen verdwenen zijn.

Competitieve markt

De recordhoge inflatie en het consumentenvertrouwen dat een dieptepunt bereikte, werkte door in de resultaten van het postbedrijf, zegt Verhagen. Bij PostNL werden minder pakketten besteld en bezorgd.

Uit cijfers van het CBS bleek dat mensen, ondanks de inflatie, vorig jaar nog veel geld uitgaven. "We zien inderdaad dat mensen geld uitgeven", zegt Verhagen. "Maar daarbij ging het bijvoorbeeld om horecabezoek, vakanties en theater."

Geen bezorgers weg

In 2024 moeten de kosten met 25 miljoen euro zijn verminderd, in 2025 in totaal met 30 miljoen. De bezuinigingen treffen vooral de pakketafdeling. Op die afdeling verdwijnen dus 200 tot 300 kantoorbanen. Het gaat nadrukkelijk niet om post- en pakketbezorgers.

Op kantoor verdwijnen banen omdat een deel van het werk gedigitaliseerd kan worden, zegt Verhagen. Daarnaast zijn er mensen aangenomen in tijden van covid, toen het bedrijf hard groeide. Die zijn nu niet meer nodig.

Van alle kantoorfuncties verdwijnt er volgens Verhagen zo'n 6 a 7 procent. In totaal, inclusief bezorgers en sorteerders, werken er zo'n 36.000 mensen bij het bedrijf.

Gisteravond zijn de bonden ingelicht. "Het zorgt voor onrust", zegt Mariska Exalto, bestuurder bij FNV. "Ze sluiten gedwongen ontslagen niet uit maar het duurt nog maanden voordat er duidelijkheid komt over wat ze precies gaan doen. Dat betekent ook heel lang onzekerheid voor het personeel."

Minder pakketten

PostNL zou vanochtend de resultaten over het vierde kwartaal bekendmaken. Maar door een technische fout, zegt het bedrijf, waren de resultaten de afgelopen avond al te zien op de website. Daarom publiceerde het bedrijf vannacht al het nieuws over de resultaten en de reorganisatie.

2022 was voor PostNL een heel ander jaar dan 2021. Toen werd nog een recordaantal pakketten bezorgd: 384 miljoen in totaal. In 2022 waren dat er 344 miljoen. De omzet was in 2022 9 procent lager dan in 2021.

In het derde kwartaal van 2022 had het bedrijf het ook al moeilijk. Door de stijgende prijzen werd er minder gekocht en stuurden bedrijven ook minder pakketten. Door de stijgende energieprijzen moet PostNL ook meer geld uittrekken om busjes en vrachtwagens te kunnen laten rijden.

Voor dit jaar verwacht PostNL een kleine afname van het marktaandeel als gevolg van de concurrentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl