NOS Nieuws

PostNL heeft steeds meer last van inflatie, resultaten vallen tegen

Bezorgbedrijf PostNL heeft steeds meer last van de inflatie. De kosten voor onder meer brandstof lopen op en er worden minder pakketten verstuurd.

Daardoor vallen de resultaten in het derde kwartaal tegen, waarschuwt het bedrijf in een tussentijdse update.

Cao-onderhandelingen

PostNL heeft al langer te lijden onder de inflatie, maar het afgelopen kwartaal is de situatie verslechterd. Dat komt onder meer door de hogere brandstofprijzen, maar ook de loonkosten zullen verder stijgen dan eerder werd verwacht, zegt het bedrijf.

Op dit moment lopen de cao-onderhandelingen met bonden. PostNL heeft een loonbod gedaan dat volgens vakbond FNV "tragisch laag" is. Acties worden niet uitgesloten, zei de bond vorige week. De gesprekken gaan eind deze maand verder, en mede daarom houdt PostNL rekening met een verdere toename van de loonkosten.

Vacatures

Voor PostNL betekent het dat sommige prijzen omhooggaan. Zo verhoogde het bedrijf eerder al de prijs van postzegels, naar meer dan 1 euro. Ook gaat het bedrijf minder investeren en voor kantoorpersoneel wordt PostNL terughoudender bij het invullen van vacatures.

Voor bezorgers geldt die terughoudendheid niet, zegt PostNL. Op dit moment staan er 1389 vacatures open. In augustus maakte PostNL nog bekend vaste contracten te gaan toekennen in de strijd om personeel.

PostNL is niet het enige bedrijf dat last heeft van de economische omstandigheden. Eerder gaf Philips een winstwaarschuwing. Dat kwam door de problemen met apneu-apparaten, maar ook vanwege toeleveringsproblemen en de verslechterde economische omstandigheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl