NOS NieuwsAangepast

PostNL deelt vaste contracten uit in strijd om personeel

In de strijd om personeel grijpt PostNL naar vaste contracten. Nu werken er nog ruim duizend postbezorgers met een tijdelijk contract. Die krijgen allemaal meer vastigheid. Hetzelfde geldt voor nieuwe postbezorgers.

"Met het vooruitzicht van een vast contract hopen we ook nieuwe postbezorgers te kunnen enthousiasmeren om bij ons te komen werken. Dat is hard nodig in de huidige krappe arbeidsmarkt", zegt Bob van Ierland, postdirecteur bij PostNL.

Tot nu toe kregen postbezorgers pas na zeven maanden een vast contract aangeboden. "We zetten deze stap als blijk van waardering en vertrouwen richting alle collega's die zich dag in dag uit inzetten voor de postbezorging", zegt Van Ierland.

'Het kraakt'

Postbezorgers werven en ook houden is heel belangrijk geworden voor het postbedrijf. "Het kraakt in de bezorging", zegt een woordvoerder. "We nemen deze stap omdat we willen dat de postbezorging betrouwbaar blijft.

Bij het postbedrijf zijn op dit moment ruim 1500 vacatures, waarvan 1070 voor postbezorgers.

In juni verhoogde PostNL ook de lonen voor de bijna 16.500 postbezorgers. Nieuwe bezorgers krijgen in gebieden waar de krapte het grootst is bovendien een bonus van 250 euro.

10,70 euro per uur

Vakbonden CNV en FNV zien het als een stap in de goede richting. "We vragen hier al jaren om", zegt een woordvoerder van CNV. "Het laat zien hoe groot de chaos is."

"Op een andere plek zou ik zeggen: 'vast is fantastisch'", zegt Mariska Exalto, bestuurder bij FNV Post & Pakketten. "Maar hier zeg ik: 'mooi, maar het is niet genoeg'. Om mensen te houden zijn ook echt hogere lonen nodig."

Uit de vacatures blijkt dat een bezorger bijvoorbeeld 10,70 euro per uur krijgt voor tien uur in de week. "Voor veel mensen is het een tweede baan", zegt Exalto. "Maar de inkomsten hebben mensen steeds meer nodig om rond te komen."

Pakketbezorgers en -sorteerders niet

De stap van PostNL gaat alleen gelden voor postbezorgers. Bij de pakketbezorging werkt PostNL veel met bezorgers in dienst van onderaannemers. "Wanneer gaan ze die zelf in dienst nemen, vraag ik me af", zegt Exalto. "Hetzelfde geldt voor pakketsorteerders, waar 90 procent via uitzendbureaus werkt."

Het lijkt er niet op dat PostNL dat snel gaat doen, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt. "We richten ons op de groep waar het nodig is", zegt de woordvoerder over de problemen bij de post. "Bij de tak pakketbezorging is er geen aanleiding om deze stap te maken. Daar reilt en zeilt het."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl