AZ pakt winst tegen hekkensluiter Cambuur na onnodig nerveuze slotfase

Bekijk de samenvatting van AZ - SC Cambuur

AZ heeft in de strijd om de bovenste posities in de eredivisie geen terrein prijsgegeven. De Alkmaarders boekten zaterdagavond een zuinige, maar verdiende overwinning op hekkensluiter SC Cambuur: 2-1.

De ploeg van trainer Pascal Jansen neemt dankzij de zege de tweede plaats over van Ajax, dat zondag nog op bezoek bij Vitesse gaat. AZ nadert koploper Feyenoord tot 3 punten. De koploper uit Rotterdam gaat zondag op bezoek bij Fortuna Sittard.

Moeizaam op gang

AZ kwam moeizaam op gang en kon Cambuur lange tijd niet zijn wil opleggen. De openingstreffer van Vangelis Pavlidis kwam uiteindelijk tot stand na Fries balverlies op het middenveld, waarna de Griek van een meter of twintig met een geplaatst schot scoorde.

AZ-verdediger Goes over eerste eredivisiegoal: 'Deze moest erin'

In de tweede helft, die aan het begin kort werd onderbroken vanwege vuurwerk op het veld, was AZ heen en meester. Een tweede goal van Pavlidis werd door buitenspel afgekeurd en even later werd ook een intikker van Jesper Karlsson om dezelfde reden niet gehonoreerd.

Wouter Goes verdubbelde met zijn eerste eredivisietreffer de score voor AZ door na 73 minuten in de rebound te scoren. AZ stevende af op een simpele zege, maar ineens werd het voor de fans van de club uit Alkmaar nog even billenknijpen.

Nerveuze slotfase

Pantelis Hatzidiakos beging in de slotfase een domme overtreding op Remco Balk, waarna voormalig AZ-speler Bjørn Johnsen de strafschop raak schoot. Het bleek de inleiding van een nerveuze slotfase.

Enkele minuten later dacht Cambuur via Balk ook de gelijkmaker te maken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd door buitenspel, tot opluchting bij AZ.

Met een blessuretijd van zeven minuten volgden er nog hectische momenten voor het doel van AZ, maar de drie punten bleven in Alkmaar.