De projectie op de Erasmusbrug in de Nieuwjaarsnacht
NOS NieuwsAangepast

Twee verdachten aangehouden voor projecteren discriminerende leuzen

De politie heeft vanochtend twee mannen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de projectie van kwetsende en discriminerende leuzen op de Erasmusbrug tijdens Oud en Nieuw.

Het gaat om de 34-jarige Daniel S. uit Landgraaf en de 24-jarige John A. uit Zwijndrecht. Eerder gingen deze namen al rond als mogelijke daders van de projectie.

De man van 34 was mogelijk ook betrokken bij een soortgelijke projectie in Eindhoven deze week, zegt de politie. De jongste verdachte was betrokken bij een soortgelijke actie in Alkmaar op 18 januari van dit jaar.

Mishandeling donkere man

Verder is de man uit Landgraaf verdachte in een onderzoek naar de mishandeling en belediging van een donkere man uit Amsterdam in het centrum van Breda. Het slachtoffer zou in oktober 2021 mishandeld zijn nadat de verdachte stickers met racistische teksten had geplakt in de binnenstad.

Afgelopen jaarwisseling waren minutenlang racistische teksten op de Erasmusbrug in Rotterdam te lezen. Dat was te zien tijdens de live-uitzending van het aftelmoment van RTL. Zo waren onder meer de teksten 'White lives matter' en 'Zwarte Piet deed niks verkeerd' te lezen.

Kruisboog en wapenonderdelen

De politie startte onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek. Daarbij deden rechercheurs online onderzoek en verdiepten specialisten van de politie zich in de herkomst van de gebruikte projectieapparatuur.

Het onderzoek leidde naar de twee verdachten. Na de arrestaties zijn hun woningen doorzocht. Daarbij zijn onder meer gegevensdragers, een kruisboog en 3D-geprinte wapenonderdelen gevonden.

Of de twee verdachten ook achter de projecties op het Anne Frank Huis in Amsterdam zitten, is niet duidelijk. Daar doet de politie ook onderzoek naar. Toen werden teksten getoond die suggereren dat Anne Frank haar dagboek niet zelf zou hebben geschreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl