NOS NieuwsAangepast

Racistische teksten op Erasmusbrug tijdens aftelmoment

Tijdens de jaarwisseling zijn minutenlang racistische teksten op de Erasmusbrug in Rotterdam geprojecteerd. Die waren te zien tijdens de live-uitzending van het aftelmoment van RTL.

Om klokslag 00.00 uur stonden er leuzen van racistische theorieën op de zijkant van de brug. Het gaat om de prominentste leus die gebruikt wordt in neonazistische en Amerikaanse witte racistische kringen. Verder verschenen er teksten als 'White lives matter' en 'Zwarte Piet deed niks verkeerd'.

Op sociale media gaan video's rond van de geprojecteerde teksten:

"Wij hebben een commandocentrum bij de brug, daar hebben we de leuzen zelf geconstateerd", zegt een politiewoordvoerder. Volgens haar is nog onduidelijk wie er achter de actie zit, de politie onderzoekt dat.

Volgens de woordvoerder zijn de beelden mogelijk geprojecteerd vanaf een boot. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Vanwege de harde wind ging de geplande vuurwerkshow op de brug niet door, maar de rest van de festiviteiten wel, waaronder het aftelmoment. Zo was er een optreden van Rolf Sanchez en een toespraak van burgemeester Aboutaleb.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl