Minister Kaag in gesprek met de demonstranten in Diepenheim
NOS Nieuws

Kaag vond fakkels 'iets middeleeuws' hebben, 'of van de Ku Klux Klan'

Minister Kaag van Financiën betreurt "de sfeer van intimidatie en onveiligheid" gisteren in Diepenheim in Overijssel. Ze werd daar opgewacht door een groep van zo'n vijftig demonstranten. Een deel van de groep droeg brandende fakkels.

Die sfeer van intimidatie wordt volgens haar stelselmatig gecreëerd. Ze wijst daarbij onder meer op politieke tegenstanders die haar voortdurend afschilderen als heks. "Uiteindelijk is de boodschap: trek je terug, hou je mond."

"Maar ik laat mij niet intimideren of afleiden", zegt de D66-leider. Op de vraag of ze zich gisteren geïntimideerd voelde antwoordt ze: "ik voel me niet zo gauw geïntimideerd. Maar er is wel sprake van een intimiderend klimaat."

Kaag was in Diepenheim om deel te nemen aan een politiek café. "Kort voor we aankwamen hoorden we dat er sprake was van een gemoedelijke demonstratie. Dan denk je, daar is niets mis mee." Bij aankomst bleken er echter mensen met brandende fakkels te staan en "iemand met een flinke pitbull".

Kaag vond het "iets middeleeuws" hebben. "Er zijn ook associaties met de Ku Klux Klan (racistische beweging in de VS, red.). Als je met brandende fakkels gaat demonstreren is je boodschap: brandgevaar. Dat heeft niets met vreedzaam demonstreren te maken."

Kaag over de gebeurtenissen van gisteren:

Kaag: ik laat me niet intimideren

Ze vindt de afkeurende reacties op de actie "hartverwarmend", maar wijst er ook op dat als we op deze manier doorgaan de rechtsstaat en de democratie in gevaar komen. "Er wordt gedrag normaal gemaakt dat niet normaal is."

De politiek moet beter aangeven waar de grenzen liggen, vindt Kaag. Ze heeft nog niet nagedacht over de vraag of ze aangifte gaat doen.

Premier Rutte noemt het opwachten van minister Kaag "volstrekt onacceptabel". Volgens de premier had het niets met demonstreren te maken en was het "puur intimiderend".

Begin januari vorig jaar stond Amsterdammer Max van der B. voor de woning van minister Kaag met een brandende fakkel. Hij schreeuwde leuzen naar haar. Zijn actie werd gefilmd en op sociale media geplaatst. Van der B. werd afgelopen maandag in hoger beroep tot vijf maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens het bedreigen van de D66-leider.

Volgens premier Rutte moet een politicus overal heen kunnen.

Hij denkt dat 99 procent het met hem eens is dat dit niet kan:

Rutte: 99 procent van de mensen zal zeggen dat je dit niet doet

CDA-leider Hoekstra noemt de ontvangst een "absolute schande". GroenLinks leider Klaver spreekt over "zogenaamde demonstranten" die uit waren op intimidatie. Ook BBB-leider Van der Plas kan de actie niet waarderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl