NOS NieuwsAangepast

Kaag in Twente opgewacht door demonstranten met brandende fakkels

Minister Kaag van Financiën is gisterenmiddag door een groep van zo'n vijftig demonstranten opgewacht in Diepenheim, in Overijssel. Een deel van de groep droeg brandende fakkels bij zich. Kaag ging korte tijd met ze in gesprek.

Op sociale media circuleren verschillende video's van de demonstranten met fakkels:

De D66-minister was in Diepenheim om campagne te voeren voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarna deed ze mee aan een politieke bijeenkomst in Herberg De Pol. Er stonden trekkers geparkeerd langs de weg naar het cultuurcentrum. Ze zou daar niet met de auto langs kunnen gaan en moest vervolgens uitstappen om de laatste 150 meter te voet af te leggen.

Bij het centrum wachtte een groepje haar op. Volgens campagneleider Hanneke van der Werf, die bij de bijeenkomst was, ging Kaag na tien minuten naar binnen "omdat de demonstranten niet echt in gesprek wilden gaan". Ze heeft vervolgens aan het programma deelgenomen. De groep vertrok na zo'n anderhalf uur.

Eerder werd een flyer van actiegroep Strijders Twente verspreid. Daarin werden inwoners van Diepenheim opgeroepen om Kaag een "warm welkom" te geven. De minister was op de hoogte van de betoging.

Verschillende politici reageren verbolgen op de actie van de demonstranten. Premier Rutte zegt op Twitter dat het intimideren van politici moet stoppen:

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken spreekt van "een absolute schande". "Laat iedereen, en dus ook ALLE politici, gewoon, doodnormaal, in volstrekte veiligheid hun werk doen."

Ook BBB-leider Van der Plas kan de actie niet waarderen. "Ben totaal geen fan van D66, maar doe eens normaal", twittert ze:

Begin januari vorig jaar stond Amsterdammer Max van der B. voor de woning van minister Kaag met een brandende fakkel. Hij schreeuwde leuzen naar haar. Zijn actie werd gefilmd en op sociale media geplaatst.

Van der B. werd afgelopen maandag in hoger beroep tot vijf maanden gevangenisstraf veroordeeld voor het bedreigen van de D66-leider.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl