NOS Voetbal

'Trotse' Tadic leidt Ajax naar winst op Sparta en tweede plaats in eredivisie

Bekijk de samenvatting van Ajax - Sparta Rotterdam

Met dank aan een excellerende aanvoerder Dusan Tadic heeft Ajax een simpele zege geboekt op Sparta Rotterdam, de nummer zes van de eredivisie: 4-0. Daardoor klommen de Amsterdammers over AZ naar de tweede plaats.

Toen Ajax in de zomer van 2018 Tadic overnam van Southampton had niemand kunnen bevroeden dat de Serviër zo'n groot succes zou worden in Amsterdam. De inmiddels 34-jarige Serviër groeide uit tot een van de invloedrijkste aankopen in de clubgeschiedenis.

Alfred Schreuder worstelde eerder dit seizoen met de beste plek voor de routinier en dat kwam het spel van Tadic niet ten goede. De nieuwe coach Heitinga maakte een duidelijke keuze voor Tadic als centrumspits en die keuze pakte goed uit, ook tegen Sparta. Hij maakte zijn 99ste en 100ste officiële goal voor de club.

Kijk hieronder naar de stand in de eredivisie en reacties van Dusan Tadic, John Heitinga en Sparta-trainer Maurice Steijn.

  • NOS

Heitinga keerde tegen Sparta terug naar de opstelling waarmee hij zijn termijn als trainer van Ajax begon en dat betekende dat Calvin Bassey na zijn Europese optreden tegen Union Berlin (0-0) weer op de bank begon en Davy Klaassen terugkeerde in de basis.

Snelle goal Tadic

Tadic zette de thuisploeg al in de zesde minuut op voorsprong. Klaassen zette voorbij de tweede paal hard voor en Tadic werkte de bal met de knie in het doel. Het antwoord van Sparta volgde snel. Een schot van Koki Saito werd aangeraakt en ging maar net naast.

  • Pro Shots
    Dusan Tadic maakt de 3-0
  • Pro Shots
    Ajax viert de 1-0
  • Pro Shots
    Kenneth Taylor schiet de 2-0 binnen

Sparta kwam daarna goed weg bij een kopbal van Mohammed Kudus op de lat. Na een bekeken wippertje van Tadic nam Kenneth Taylor de bal in één keer op zijn slof voor de 2-0. Nadat Sparta-keeper Nick Olij inzetten van Jurriën Timber en Steven Bergwijn had gestopt, kreeg Ajax halverwege de tweede helft een strafschop.

Pol van Boekel zag aanvankelijk niets in de duw van Shurandy Sambo tegen Bergwijn, maar de VAR attendeerde de arbiter erop dat Sambo ook op de voet van de Ajacied was gaan staan. Het werd een strafschop en Tadic mocht aanleggen voor zijn jubileumgoal voor Ajax. Hij faalde niet.

"Ik ben trots om 100 goals te maken voor mijn droomclub", zei Tadic na afloop.

Kudus eert Atsu

Kudus zorgde voor een ontroerend einde van de wedstrijd. De Ghanees mocht van Tadic aanleggen voor een vrije trap en schoot de bal met links over de muur in het doel. Hij vierde de treffer met het tonen van een shirt onder zijn Ajax-shirt. "RIP Atsu", stond erop, ter ere van zijn bij de aardbeving overleden landgenoot.

Scheidsrechter Pol van Boekel hield het geel op zak, omdat dit het voetbal oversteeg.

Ajax viert de 4-0

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl