Een uitgebrande auto bij het parlementsgebouw
NOS Nieuws

Situatie rustig in centrum Paramaribo, ravage bij parlementsgebouw

Op dag twee na de bestorming van het parlementsgebouw in Paramaribo is het rustig op straat. De binnenstad is nog steeds afgesloten voor verkeer. De zwaar beschadigde Nationale Assemblée wordt bewaakt.

Na de plunderingen van vrijdag (lokale tijd) houden winkels de deuren gesloten. Zondagsmarkten in de hoofdstad zijn wel toegestaan. Omdat sommige tankstations uit voorzorg zijn gesloten, staan er files voor de pompen die wel open zijn. De politie greep hier en daar in om de verkeerschaos te beteugelen.

Bij de onlusten zijn volgens de laatste informatie 128 mensen opgepakt. Zeker 26 mensen hebben zich gemeld op de spoedeisende hulp, melden Surinaamse media. Vier mensen hebben schotwonden opgelopen. Bij de confrontaties hebben de politie en het leger ook traangas ingezet.

De leider van de volledig uit de hand gelopen demonstratie heeft zich afgelopen nacht gemeld bij de politie. Stephano Biervliet van oppositiepartij Partij voor Recht en Ontwikkeling is op het politiebureau gearresteerd.

Biervliet zegt dat hij niets te maken heeft gehad met de ongeregeldheden. In een livestream op Facebook heeft de activist zijn lezing van de gebeurtenissen verteld. Volgens hem is een andere groep verantwoordelijk voor de bestorming. Met deze mensen heeft Biervliet naar eigen zeggen geen contact gehad.

Biervliet heeft ook onder de vorige regering-Bouterse vergelijkbare protesten gehouden. Die zijn altijd vreedzaam verlopen. Dat was volgens de oppositiepoliticus ook vrijdag de bedoeling. Toen liepen duizenden mensen mee in de demonstratie tegen de regering van Santokhi-Brunswijk. De onvrede is gericht tegen de slechte economische situatie, hoge inflatie en vriendjespolitiek.

'Ernstige aanval op persvrijheid'

Op een gegeven moment sloeg het vreedzame protest om. De woede van relschoppers was behalve tegen overheidsgebouwen, politie en winkels ook gericht tegen journalisten. De belangenvereniging voor de pers heeft zich fel uitgesproken tegen dit geweld.

"De verbale intimidaties met bedreigingen, het vernielen van camera-apparatuur, het ontfutselen van een telefoon en het in brand steken van het voertuig van een journalist, moeten getypeerd worden als zeer ernstige aanvallen op de persvrijheid", schrijft de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) in een verklaring.

  • NOS
    Relschoppers hebben ook ramen ingegooid
  • NOS
    Bij dit pand is geprobeerd brand te stichten
  • NOS
    Een vernielde pinautomaat
  • NOS
    Deze zondagsmarkt is wel geopend vandaag

De politie was niet goed voorbereid op de situatie, heeft minister van Jusititie Amoksi gezegd op een persconferentie. Zo is de mobiele eenheid te laat ingezet om relschoppers tegen te houden.

"Je kan nog zo goed plannen, maar als het eerste schot is gelost, kan er van alles gebeuren", zei legerbevelhebber Werner Kioe A Sen. Volgens nieuwswebsite Starnieuws was hij vol lof over de veiligheidsdiensten, die het hoofd "koel hebben gehouden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl