Demonstranten tijdens het protest vrijdag op het Onafhankelijkheidsplein
NOS NieuwsAangepast

Binnenstad Paramaribo afgesloten, politie zoekt leider protest

In de binnenstad van Paramaribo is het stil op straat na de onlusten van gisteren. Vannacht gold daar een uitgaansverbod, voor vandaag heeft de politie de inwoners opgeroepen zo veel mogelijk thuis te blijven.

"De binnenstad is helemaal afgesloten met hekken, dus daar kunnen geen auto's in", zegt Lena van Dijk van het NOS Jeugdjournaal vanuit Paramaribo. "Ik zie alleen wat verdwaalde toeristen." Ook zij kan niet overal heen, maar hoorde van voorbijgangers dat er veel politie en militairen te zien zijn.

Naar aanleiding van de onlusten gisteren zijn volgens de Suriname Herald 83 plunderaars opgepakt. De politie is op zoek naar de organisator van de demonstratie die aan de onlusten vooraf ging: Stephano Biervliet van de oppositiepartij Partij voor Recht en Ontwikkeling.

Parlementsgebouw

"Het gaat bar slecht in Suriname," zei Biervliet gisteren tegen Starnieuws. "De criminaliteit is omhoog gegaan, de vriendjespolitiek gaat door, geen koopkracht, de prijzen gaan omhoog, geen stabiele koers. In elke sector gaat het mis. We produceren niet om deviezen te verdienen. De salarissen blijven hetzelfde. Mensen hebben het heel moeilijk. Daarom komen we op straat. Alles moet plat!"

De demonstratie liep volledig uit de hand. Demonstranten drongen het parlementsgebouw binnen en richtten vernielingen aan. Ook werden winkels geplunderd. Meerdere nieuwssites melden dat er vannacht brand is gesticht bij nationale radiozender SRS, maar dat twee beveiligers de brand hebben weten te blussen.

Biervliet zegt in een verklaring dat hij zich bij de politie gaat melden. Hij zegt dat een groep waar hij niets mee te maken had naar het parlement liep en dat de problemen begonnen toen vanuit de omgeving van het parlement schoten werden afgevuurd.

Hij zegt ook dat de politie zonder aanleiding met traangas heeft geschoten, dat hij met wapens werd bedreigd en dat de politie niets deed om hem te beschermen.

Santokhi

President Santokhi en andere politici hebben hun afkeuring over de rellen uitgesproken. Het bedrijfsleven betreurt in een gezamenlijk persbericht dat er winkels zijn geplunderd en vernield.

Parlement Suriname bestormd: 'Meer protesten niet uitgesloten'

De berichten en beelden van gisteren maken ook reacties los bij de luisteraars van de multiculturele radiozender Radio Mart in Amsterdam. Vanmiddag toonden opvallend veel inbellers begrip voor de demonstranten. "Die mensen hebben honger", zei een vrouw. "Die mensen hebben niet te eten! Er waren heel veel oude mensen, mensen die slecht ter been zijn. En er is traangas gebruikt. Ik vind het gewoon verschrikkelijk."

"Suriname is een dictatuur en het wordt alleen maar erger", zei een man. "Nu wordt het internet geblokkeerd, waar gaan we naartoe? Zijn we China, zijn we een Afrikaanse dictatuur? Dit kan niet."

Een andere vrouw zei dat veel Surinamers in 2020 op president Santokhi hebben gestemd, omdat ze geen alternatief hadden. "Ze wilden af van de regering-Bouterse, daarom hebben ze gestemd op Santokhi en Santokhi doet het niet beter."

Ook in Brazilië en de VS werden parlementsgebouwen bestormd, maar dat mag je niet vergelijken met de gebeurtenissen in Suriname, zegt een beller. "Wat in Amerika gebeurt is dat mensen tegen een democratisch genomen besluit zijn, in Suriname zijn mensen tegen corruptie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl