Meer dan 8000 nieuwe stamceldonoren na oproep zieke PSV-perschef
Zo'n 8300 mensen hebben zich de afgelopen weken aangemeld als stamceldonor, na een oproep daartoe van PSV-perschef Thijs Slegers. Die liet begin februari via Twitter weten dat de leukemie (bloedkanker) waaraan hij lijdt niet meer te behandelen is. Hij riep mensen op zich bij de stichting Matchis aan te melden als donor: "Ik ben niet meer te helpen, maar anderen wel", zei hij.
Matchis zag de aanmeldingen direct na Slegers' oproep toenemen, tot zo'n 5000 nieuwe donoren anderhalve week geleden. Daarna hebben zich nog enkele duizenden mensen ingeschreven bij de stichting, zegt Matchis-woordvoerder Bert Elbertse. "Zo hard kan het gaan."
Afgelopen week was er opnieuw veel aandacht voor de oproep van Slegers. Zo klapten de spelers en supporters van PSV en FC Groningen vorige weekend zestig seconden lang voor de zieke perschef, in de twaalfde minuut van de competitiewedstrijd tussen de twee clubs.
Een week eerder gebeurde dat ook in De Kuip in Rotterdam, tijdens een wedstrijd tussen Feyenoord en PSV:
Ruim twee derde van alle nieuwe aanmeldingen voor stamceldonatie is man. De stichting Matchis spreekt van een unieke aanwas, hoewel de aanleiding triest is. "We kijken er natuurlijk met gemengde gevoelens naar", zegt Elbertse. "Maar het is wel gunstig dat stamceldonatie nu zoveel aandacht krijgt, met duizenden aanmeldingen en heel veel vragen van mensen die informatie willen."
In totaal staan zo'n 400.000 Nederlanders geregistreerd als stamceldonor, maar van hen wordt jaarlijks maar een heel klein deel opgeroepen. Daarvoor moet de zogeheten weefseltypering van donor en patiënt zoveel mogelijk overeenkomen. Vorig jaar doneerden uiteindelijk 247 mensen stamcellen aan patiënten die dat nodig hadden.
Wattenstaafjes
"De kans is ruim 90 procent dat je als stamceldonor nooit wordt opgeroepen", zegt Elbertse. Hij roept mensen die zich hebben aangemeld op hun registratie zo snel mogelijk te voltooien. Wie zich aanmeldt als donor, krijgt wattenstaafjes thuisgestuurd om wangslijmvlies af te nemen.
"Veel mensen doen dat niet direct", aldus Elbertse. Hij benadrukt dat mensen pas kunnen worden opgeroepen als ze het pakketje met de wattenstaafjes hebben teruggestuurd naar Matchis. Eerst wordt dan in het laboratorium onderzocht of ze geschikt zijn als donor.
"Als iedereen die zich de afgelopen weken heeft aangemeld zijn wattenstaafjes terugstuurt, komen we in totaal boven de 400.000 donoren uit", zegt Elbertse. Komende week begint de stichting Matchis met een campagne waarin onder meer aandacht wordt gevraagd voor het terugsturen van het afgenomen wangslijmvlies.
NOS op 3 maakte vorig jaar deze video over stamceldonatie:
Behalve voor stamceldonatie vroeg PSV-perschef Slegers in zijn tweet aandacht voor het doneren van bloed. Enkele duizenden mensen hebben zich daarop bij bloedbank Sanquin aangemeld als donor, meldde het Eindhovens Dagblad afgelopen week.