NOS VoetbalAangepast

Volendam pakt weer drie punten, nu tegen zwak Vitesse

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - Vitesse

FC Volendam heeft zijn vierde overwinning van het kalenderjaar geboekt, waarmee de club uit het vissersdorp het aantal competitiezeges dit seizoen op vijf heeft gebracht.

Deze keer moest het zwak voor de dag komende Vitesse eraan geloven. Het werd 2-0 aan de boorden van het IJsselmeer. Daryl van Mieghem maakte beide goals.

Volendam loopt uit

Door de winst loopt Emmen uit op mededegradatiekandidaten FC Emmen en FC Groningen, die tegen elkaar gelijkspeelden. Volendam behoudt de vijftiende plaats in de eredivisie boven Emmen, Groningen en SC Cambuur.

Bekijk hieronder de stand in de eredivisie en reacties na de wedstrijd. FC Volendam-trainer Wim Jonk gaat ook in op de bestuurscrisis bij zijn club.

Emmen en Vitesse waren met rouwbanden aan de aftrap verschenen. Vitesse herdacht daarmee oud-speler Christian Atsu, die bij de recente aardbeving in Turkije om het leven is gekomen.

De thuisploeg stond stil bij het overlijden afgelopen week van Wim Kras (79 jaar), die nog altijd in de boeken staat als de jongste speler (15 jaar en 290 dagen, in 1959) en jongste doelpuntenmaker (16 jaar en 100 dagen, in 1960) in de eredivisie.

Eerbetoon voor Wim Kras

Wellicht nog onder de indruk van de minuut applaus die aan de wedstrijd voorafging, speelde Volendam-verdediger Xavier Mbuyamba in de beginfase de bal pardoes in de voeten van Vitessenaar Bartosz Bialek, die vrij voor de in de eredivisie debuterende doelman Barry Lauwers kon uithalen. De spits raakte de bal echter niet goed.

Eerste goal Van Mieghem

Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Francesco Antonucci bediende Daryl van Mieghem, die de bal vanaf de strafschopstip in één keer op zijn schoen nam en 'm via een Arnhems been de uiterste hoek in zag rollen: 1-0.

Kort voor rust kwam Vitesse goed weg na paniekerig balverlies van Nicolas Isimat-Mirin. De knal van Gaetano Oristanio, die na zijn rode kaart tegen AZ een schorsing van vijf wedstrijden aan zijn broek kreeg maar tegen Vitesse kon aantreden omdat Volendam in beroep is gegaan tegen de straf, werd met enig fortuin gepareerd door doelman Kjell Scherpen.

De 1-0 van Daryl van Mieghem in de maak

Na de pauze viel er lang weinig te beleven in de voor deze gelegenheid tot Wim Kras Stadion omgedoopte thuishaven van FC Volendam. Vitesse, dat van z'n laatste negen wedstrijden er slechts eentje had verloren (1-0 bij PSV), maakte een machteloze indruk, terwijl de gastheren niet zo nodig hoefden, met de 1-0 op de het scorebord, en de verdedigende stellingen gesloten hielden.

Slim hakballetje

Toch kwam de 2-0 er dankzij een slim hakballetje van Henk Veerman, waarmee de invaller de bal meegaf aan de mee opgerukte Josh Flint. Diens harde lage voorzet kon door andermaal Van Mieghem in het Vitesse-doel gegleden worden. Bialek had even later de spanning terug kunnen brengen, maar hij joeg de bal in kansrijke positie hoog over.

Walid Ould Chikh had de zege nog meer glans kunnen geven, maar hij schoof op aangeven van spelmaker Carel Eiting naast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl