Arsenal geholpen door eigen goal West Ham-keeper en slordig City, weer goal Gakpo

Het geluk lacht Arsenal eindelijk weer toe. Mede dankzij een eigen doelpunt van Aston Villa-doelman Emiliano Martínez, wereldkampioen met Argentinië, boekten de Londenaren in blessuretijd een 4-2 overwinning.

Het is de eerste overwinning van Arsenal deze maand. Met twee nederlagen en één gelijkspel hadden 'The Gunners' de koppositie in de Premier League op het spel gezet.

Eind vorige maand was Arsenal hard op weg naar de eerste landstitel sinds 2004. Maar na het slechte begin van februari is alles anders voor de ploeg van manager Mikel Arteta.

City verspeelt punten in Nottingham

De benauwde zege in Birmingham komt dan ook als geroepen. Zeker omdat Manchester City onzorgvuldig speelde en enkele minuten voor tijd een voorsprong weggaf op bezoek bij Nottingham Forest (1-1). Daardoor is het verschil tussen Arsenal en City twee punten. Bovendien heeft Arsenal een wedstrijd minder gespeeld.

• NOS
  • Reuters
    Emiliano Martínez vervult een hoofdrol
  • AFP
    Opstootje bij Aston Villa-Arsenal

Tegen Aston Villa kwam Arsenal twee keer terug van een achterstand en daarna wilde het meer. Dat kwam er in de derde minuut van de blessuretijd: 2-3. Jorginho schoot van afstand op de lat en via het hoofd van de Argentijnse WK-doelman Martínez, die in Qatar zowel met indrukwekkende reddingen als vreemd gedrag opviel, stuiterde de bal in het doel.

In de achtste minuut van de blessuretijd ging Martínez bij een hoekschop mee naar voren in de hoop de gelijkmaker te forceren. Maar Arsenal kon in de counter via Gabriel Martinelli scoren in het lege doel: 2-4.

City klaagt over arbitrage na gelijkspel

De zege voelde nog prettiger voor The Gunners toen Manchester City later op de middag een vrijwel zekere zege weg had gegeven op bezoek bij Nottingham Forest. Vlak voor tijd werd het 1-1.

City had achteraf flink wat aan te merken op de arbitrage, wegens een volgens hen niet gegeven strafschop, maar Pep Guardiola zal het toch vooral zijn eigen spelers kwalijk nemen dat het puntenverlies leed.

Bernardo Silva viert de 0-1
    Wood juicht na de 1-1

City was op voorsprong gekomen door een mooie, harde knal van Bernardo Silva, vanaf een meter of achttien. Maar verder ging City de hele wedstrijd lang zeldzaam slordig om met de kansen. Ze hadden allang een nulletje of drie voor moeten staan, toen invaller Chris Wood vlak voor tijd de 1-1 voor open doel binnen liep.

Door het gelijkspel is het gat met Arsenal twee punten en heeft City een wedstrijd meer gespeeld. City moet ook langzaam naar onderen gaan kijken, want als Manchester United zondag wint van Leicester City is de stadgenoot tot op drie punten genaderd.

Stilte bij Newcastle-Liverpool

De Engelse voetbalavond sloot af met het duel tussen Newcastle United en Liverpool, waar Cody Gakpo en Virgil van Dijk in de basis begonnen. Liverpool won uiteindelijk vrij eenvoudig (0-2), maar het leek er de eerste tien minuten totaal niet op dat het zo zou gaan. De wedstrijd duurde eigenlijk maar twintig minuten.

Newcastle begon furieus. Met in gedachten de overleden Christian Atsu, die vijf jaar in Newcastle voetbalde, en een minuut stilte kreeg. En sir Bobby Robson, die vandaag 90 jaar zou zijn geworden. Het eerbetoon met spandoek voor Robson bevatte een quote van de in 2009 overleden oud-trainer over zijn liefde voor Newcastle United.

"It's the pride in your city, the small boy clambering up stadium steps for the very first time, gripping his father's hand, gawping at that hallowed stretch of turf beneath him and, without being able to do a thing about it, falling in love."

• EPA
    Eerbetoon aan Bobby Robson
  • EPA
    Minuut stilte voor Christian Atsu

Trots zullen de inwoners van de stad geweest zijn. Op de eerste tien minuten dan, waarin hun club de bezoekers uit Liverpool flink onder druk zette. Alisson moest een keer serieus optreden, maar plots kwam Liverpool op voorsprong toen Trent Alexander-Arnold spits Darwin Nunez alleen voor de keeper zette.

Vanaf dat moment ging bijna alles mis voor Newcastle. Even later dook Cody Gakpo op achter de Newcastle-defensie, bediend door Mo Salah, om na een snelle aanname en even snel schot zijn tweede Premier League-goal te maken.

Merkwaardige rode kaart

Het drama werd compleet toen Newcastle-doelman Nick Pope volledig de mist in ging na een verre uittrap van Alisson. Pope kwam uit, dook buiten zijn strafschopgebied naar de bal met zijn hoofd om er eerder bij te zijn dan Salah, maar maakte hands. De merkwaardige actie leverde hem rood op. Wedstrijd beslist.

Gakpo scoort de 0-2