NOS Voetbal

Consortium uit Qatar wil Manchester United: bod van bijna zes miljard euro

Manchester United, een van de grootste voetbalclubs van Engeland, komt mogelijk in Qatarese handen. Een consortium onder leiding van sjeik Jassim Bin Hamad Al Thani heeft laten weten een bod te hebben uitgebracht op de club waar Erik ten Hag de trainer is. De bedoeling is de club voor honderd procent over te nemen.

De meeste clubs uit de Premier League zijn in buitenlandse handen. Dat geldt alleen niet voor Brentford, Brighton & Hove Albion, Tottenham Hotspur en West Ham United.

Jassim Bin Hamad Al Thani (r) samen met broer en Emir Tamim Bin Hamad Al Thani bij de WK-finale

"Sjeik Jassim Bin Hamad Al Thani bevestigt dat hij een bod heeft uitgebracht op Manchester United Football Club", staat in een verklaring. Details worden verder niet gegeven. Volgens berichten in de Engelse media zou het gaan om een bedrag van bijna zes miljard euro. Jassim Bin Hamad Al Thani is voorzitter van de Qatar Islamic Bank (QIB).

In 2019 bood de Saudische koninklijke familie 3,5 miljard voor Manchester United.

Erik ten Hag, de Nederlandse trainer van Manchester United

De Amerikaanse eigenaars van de voetbalclub overwegen een verkoop, liet de beursgenoteerde Engelse club in november weten. Daarmee zou een einde komen aan een periode van zeventien jaar waarin de familie Glazer de baas was bij United.

Bij de supporters van United klinkt al jaren de roep om een andere eigenaar dan de Glazers, die ook grootaandeelhouder zijn van American footballclub Tampa Bay Buccaneers. De familie bezit de Engelse voetbalclub sinds 2005.

Bij Manchester United spelen onder anderen de Nederlanders Wout Weghorst, Donny van de Beek en Tyrell Malacia.

Jim Ratcliffe

Het bedrijf van de Britse miljardair Jim Ratcliffe meldde zich al eerder in het biedingsproces voor de overname. Ratcliffe werkt met zijn chemieconcern Ineos ook nauw samen met Formule 1-team Mercedes.

Ratcliffe probeerde vorig jaar ook Chelsea over te nemen van Roman Abramovitsj, maar dat mislukte. De Rus verkocht de club aan een Amerikaans consortium rond Todd Boehly.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl