Wang Yi op de veiligheidsconferentie in München
NOS Nieuws

China noemt neerschieten ballon door VS 'hysterisch' en 'ridicuul'

De Chinese topdiplomaat Wang Yi heeft fel uitgehaald naar de Verenigde Staten vanwege het ballonincident van eerder deze maand. Op een veiligheidsconferentie in München in Duitsland noemde Wang de actie van de Amerikanen "onvoorstelbaar", "hysterisch" en "absurd".

Het Amerikaanse leger haalde twee weken geleden een Chinese ballon neer. De ballon wordt door de VS gezien als Chinees spionage-instrument, onder meer door de aanwezigheid van antennes om communicatie te onderscheppen. China beweert dat de ballon wetenschappelijke metingen uitvoerde.

"Er zijn zoveel ballonnen op de wereld, gaan de Verenigde Staten die allemaal neerschieten?", vroeg Wang zich af. Hij is de belangrijkste buitenlandse diplomaat van China.

Hij riep de Amerikanen op nooit meer "zoiets ridicuuls" te doen en sprak over een schending van de internationale regels. "Het laat niet zien dat Amerika een sterk land is. Integendeel, het laat de andere kant zien."

Soevereiniteit

Het incident met de ballon heeft de verhoudingen tussen China en de Verenigde Staten verder verzuurd. De ballon werd onder meer gezien boven de staat Montana, waar een belangrijke Amerikaanse vliegbasis ligt. Uiteindelijk nam president Biden het besluit om hem neer te laten halen. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden noemde de actie van China "een brutale schending" van de soevereiniteit.

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken schrapte eerder ook een bezoek aan China vanwege dit ballonincident. De Amerikaanse minister vertrekt morgen weer uit München, maar het is niet duidelijk of er een ontmoeting tussen Blinken en Wang Yi gepland staat.

Chinese topdiplomaat haalt hard uit naar VS om ballonnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl