NOS NieuwsAangepast

Witte Huis verdedigt neerhalen objecten, Chinese ballon geborgen

Het Witte Huis heeft op een persconferentie toelichting gegeven op het neerhalen van de drie onbekende objecten die de afgelopen dagen vlogen boven de Verenigde Staten en Canada. Woordvoerder Kirby verdedigde de keuze van de regering om de onbemande objecten, die relatief laag vlogen, neer te schieten.

Er is geen concrete aanwijzing dat de objecten werden gebruikt voor spionage, dit in tegenstelling tot de Chinese ballon die anderhalve week geleden uit de lucht werd geschoten. Volgens Kirby vormden de objecten een gevaar voor de burgerluchtvaart. "Deze beslissing namen we in het belang van het Amerikaanse volk."

Buitenaards leven

Van buitenaardse wezens was volgens Kirby geen sprake. "Ik denk niet dat het Amerikaanse volk zich daarover zorgen hoeft te maken."

Toch blijft het onduidelijk wat de drie objecten waren en waarvoor ze gebruikt werden. Eerder werd wel al duidelijk dat het Amerikaanse radarsysteem na het neerhalen van de Chinese ballon is aangepast. Hierdoor is het systeem gevoeliger voor kleinere objecten, wat zou kunnen verklaren waarom er nu zo veel ballonmeldingen zijn.

Onderzoek

Inmiddels heeft het Amerikaanse leger een groot gedeelte van de Chinese ballon die bij North Carolina boven zee werd neergeschoten uit het water gehaald. Onder meer "belangrijke sensoren" en andere elektronica zijn overgedragen aan de FBI voor verder onderzoek.

Het Amerikaanse leger publiceerde vannacht beelden van hoe de Chinese ballon uit het water wordt gehaald:

Zeelieden uit het Amerikaanse leger halen de neergeschoten ballon aan boord

De persconferentie van het Witte Huis komt enkele uren na beschuldigingen van China dat de VS tien 'spionballonnen' in het afgelopen jaar zou hebben gestuurd, maar die claim wordt tegengesproken door de VS.

Ondanks de opgelopen spanningen met China benadrukt het Witte Huis alle lijnen van communicatie met Peking open te houden, om verdere verslechtering van de onderlinge relatie en misverstanden te voorkomen.

Hier een overzicht van de neergehaalde objecten boven de VS afgelopen week

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl