De twee vliegende objecten zijn neergehaald met dit type straaljager, hier op een archieffoto
NOS NieuwsAangepast

VS: neergeschoten objecten bij Alaska en Canada waarschijnlijk ballonnen

Veiligheidsdiensten in de VS gaan ervan uit dat de twee boven Canada en Alaska neergehaalde vliegende objecten ballonnen waren. De Democratische Senaatsleider Schumer heeft dat gezegd in een interview met ABC News.

Schumer zei dat de twee vermoedelijke ballonnen, die vrijdag en vandaag zijn neergehaald, kleiner waren dan de Chinese ballon die vorige week werd neergeschoten boven de Atlantische Oceaan. Maar in het This Week-interview werd niet expliciet gezegd van wie ze zouden zijn.

Het Witte Huis bevestigt alleen dat de twee vliegende objecten "niet direct lijken op en veel kleiner waren dan" de eerder neergehaalde Chinese ballon. Er komt pas meer informatie zodra de restanten zijn gevonden en onderzocht, benadrukt de woordvoerder.

De relatie tussen Peking en Washington staat op scherp. De VS heeft China beschuldigd van spionage met ballonnen, wat het land stellig ontkent.

Zoektocht bij Deadhorse

Vrijdag werd het eerste cilindervormige object onder vuur genomen in Alaska. In de bevroren zee boven het plaatsje Deadhorse, in het uiterste noorden van Alaska, wordt gezocht naar restanten. De extreme weersomstandigheden bemoeilijken de zoektocht.

Vandaag werd een vergelijkbaar toestel neergeschoten in het Canadese luchtruim. Dat gebeurde in de regio Yukon, die grenst aan Alaska. Ook dit cilindervormige toestel werd getroffen door een raket afgevuurd door een F-22-straaljager. Deze operatie was een samenwerking tussen de Amerikaanse en Canadese luchtmacht.

'Zeer belangrijk'

De zoektocht naar de wrakstukken is volgens de Canadese premier Trudeau nog in volle gang. Hij benadrukte dat er nog veel onduidelijk is over het incident. "Daarom wordt de analyse van dit object zeer belangrijk." Trudeau zei niet wat voor apparaat het zou kunnen zijn, of van wie het afkomstig is.

Schumer is de eerste functionaris die openlijk zegt dat het zou gaan om twee ballonnen. Hij baseert zich op informatie van de nationale veiligheidsadviseur, Jake Sullivan. Volgens Schumer was het neerhalen een gepaste reactie, omdat de objecten op dezelfde hoogte vlogen als de commerciële luchtvaart en zo een gevaar vormden.

'Gelinkt aan Chinese leger'

De grote ballon van Chinese makelij vloog ongeveer dezelfde route als de twee objecten, maar dan op grotere hoogte. Volgens Washington was de ballon van vorige week onderdeel van een grootschalige spionage-actie. Die zou inlichtingen hebben verzameld en was direct gelinkt aan het Chinese leger, stelt Washington.

China spreekt deze beschuldigingen tegen. Volgens Peking was het een afgedwaalde weerballon en heeft de VS de zaak opgeklopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl