Schade in de Turkse stad Antakya
NOS NieuwsAangepast

300 uur na de beving nog drie mensen gered onder puin Turkije: 'Een wonder'

Nog eens drie mensen zijn na bijna 300 uur levend onder het puin vandaan gehaald in de Zuid-Turkse stad Antakya. Een van de overlevenden is een kind. Volgens staatspersbureau Anatolu zijn de drie bevrijd onder het puin van een ingestort gebouw.

Op televisiebeelden is te zien dat de drie slachtoffers naar ambulances worden gedragen. Het is niet bekend hoe ze eraan toe zijn.

De kans dat er nog mensen levend onder het puin vandaan gehaald worden, wordt met de dag kleiner.

Dat ziet ook Karla Bil. Zij is adjunct medisch directeur bij Artsen zonder Grenzen. "De omstandigheden moeten wel goed zijn", zegt ze. "Deze mensen hebben echt geluk gehad, het is een wonder te noemen."

Fysieke gesteldheid

Om te kunnen overleven, is het vooral belangrijk dat je fysiek in orde bent, zegt Bil. "Het liefst zonder verwondingen, zoals complexe breuken of inwendige bloedingen. Verder moet het niet te koud zijn en het liefst met vocht in de buurt." En dan nog moet je geluk hebben dat je in een ruimte zit met voldoende lucht en zuurstof, zegt ze.

Ze benadrukt het belang van een goede conditie. Het lichaam moet sterk genoeg zijn om te kunnen overleven. "Als er langere tijd geen vocht binnenkomt, proberen de nieren er alles aan te doen om het lichaam te beschermen. Na verloop van tijd stoppen die functies en kan het lichaam geen afvalstoffen meer afscheiden."

De mensen die na zo'n lange tijd nog gered worden, hebben vaak last van uitdrogingsverschijnselen. "En ze hebben totaal geen energie meer", zegt Bil. "Om daarna te kunnen overleven, hebben ze eerst vocht nodig en dan langzaamaan weer voedsel. Het lichaam is in staat om weer te herstellen."

Maar slachtoffers moeten er psychosociaal ook weer bovenop komen. "Het doet wat met mensen als ze twee weken onder het puin hebben gelegen. Niet wetende of je het gaat overleven of hoe het met familie gaat. Die nazorg is ook heel belangrijk."

Bekijk hier beelden van de reddingsactie in Antakya:

Na zo'n 300 uur gered onder het puin

Het dodental na de aardbevingen in Turkije en Syrië is opgelopen tot ruim 45.000. In Turkije zijn tot nu toe 39.672 doden geteld, in Syrië zijn het er 5800.

Nog altijd wordt gevreesd voor meer slachtoffers. Er zijn nog veel mensen vermist. Een deel van hen kan nog onder de ruim 264.000 ingestorte gebouwen liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl