NOS Voetbal

Nu Giménez is gewend aan ‘het weer, het eten’ wil Feyenoords Mexicaan vlammen

stui·ver·tje-wis·se·len1: in elkaars plaats komen: ze hebben stuivertje-gewisseld (bron: Dikke Van Dale)

Zouden ze de uitdrukking kennen in Brazilië of Mexico?

Een bekende wissel bij Feyenoord dit seizoen: de Braziliaan Danilo verlaat het veld voor de Mexicaan Giménez

Het is speelronde 22 en Feyenoord gaat als trotse koploper in duel met naaste achtervolger AZ. En dat doet het met Santiago Giménez zaterdagavond in de spits. Toch?

Het is al heel het seizoen stuivertje wisselen in de spits bij Feyenoord. Tussen de Braziliaan Danilo en de Mexicaan Giménez. Twee verschillende aanvallers, met elk hun specifieke kwaliteiten.

Op driekwart van het seizoen lijkt de strijd echter gestreden.

De laatste paar duels krijgt Giménez namelijk de voorkeur. Vanaf het met 2-0 gewonnen thuisduel met NEC staat hij in de basis en valt Danilo in. Nu vier eredivisieduels op rij. En het werkt naar behoren.

De basisplaats voor de miljoenenaankoop (voor zo'n 4 miljoen euro heeft Feyenoord de helft van zijn transferrechten in handen) is er eentje die zich aankondigde en past in het plan wat de Rotterdammers met Giménez hebben.

Wennen aan de cultuur

Hij begon alleen met een achterstand ten opzichte van de al een paar jaar in Nederland voetballende Danilo. En da's ook niet zo gek, voor een 21-jarige Mexicaan die zijn vrienden en familie achterlaat om zijn voetbalcarrière op te bouwen in Europa.

"Ik moest wennen aan de cultuur, het weer, het eten. Alles is anders hier", vertelde Giménez vorige week na de zege bij sc Heerenveen. "In het begin was ik verlegen en bang om fouten te maken. Het gaat allemaal steeds beter."

Santiago Giménez juicht voor Feyenoord

De aanvaller staat de Nederlandse pers te woord in prima Engels. Zeker als je bedankt dat hij pas sinds dit seizoen Engelse les krijgt.

"Ik beheers het nog niet zo goed, maar ik probeer het wel en het gaat steeds beter. Ook hierin maak ik fouten, maar zo is het leven."

Slot ziet Giménez hard werken

Het typeert de drive van de jonge Mexicaan. "Hij doet er echt elke seconde van de dag alles aan om zich aan te passen aan de leefomgeving hier en het spel van Feyenoord", laat Arne Slot dan ook weten.

"Dat heeft gewoon wat tijd nodig."

Slot prijst Giménez: 'Doet er alles aan om zich aan te passen aan Nederland en Feyenoord'

De trainer zag dat Giménez buiten, maar ook op het veld moest wennen aan Nederland. "De intensiteit en de competitie is heel anders. In Mexico speel je op andere hoogtes en in een veel hogere temperatuur dan hier."

"Daarbij vergeten we soms weleens dat de eredivisie de zesde competitie van Europa is op dit moment. We doen altijd heel neerbuigend, maar het is best een serieus niveau waarop we bezig zijn", aldus Slot.

"Daar heeft Santi tot op zekere hoogte stappen in moeten zetten. Net als wat er van een spits van Feyenoord wordt verwacht zonder bal. Maar goed, hij maakte zijn goals in Mexico en dat doet hij nu hier ook weer."

Glimp van zijn klasse

Toch is Giménez, goed voor vijf eredivisiegoals, nog geen doelpuntenmachine. Maar dat was hij in Mexico, met 21 doelpunten in 105 duels voor Cruz Azul, ook niet.

Wel laat hij glimpen van zijn klasse zien, bijvoorbeeld met die prachtgoal in Heerenveen, waarbij hij zichzelf handig vrijspeelde en fraai uithaalde.

Wie de statistieken van dit seizoen erbij pakt, ziet dat Giménez en Danilo elkaar nog steeds niet veel ontlopen. Danilo verovert vaker de bal en is meer bij het spel betrokken.

Maar in de twee jaar jongere Mexicaan lijkt meer rek te zitten. Waar Danilo een Braziliaanse loper is, kan de wat fellere Giménez uit het niets iets creëren. Per negentig minuten maakt hij meer goals.

Bekijk hieronder de statistieken van de spitsen van Feyenoord, door Opta berekend. Slide voor de cijfers per negentig minuten. Het beste cijfer kleurt groen.

  • NOS/Opta
    De statistieken van de spitsen van Feyenoord, het beste cijfer kleurt groen
  • NOS/Opta
    De statistieken van de spitsen van Feyenoord

Ook op basis van uitstraling en geliefdheid bij het Rotterdamse Legioen wint Giménez duidelijk de concurrentiestrijd. Bij zijn presentatie liet hij weten Feyenoord goed te kennen en noemde hij Robin van Persie als een van zijn favoriete spelers aller tijden. Dat scoort.

Razend populair in Mexico

In Mexico is hij razend populair, dat bleek ook wel uit de hordes journalisten die met hem meereisden en live verslag deden van zijn transfer naar Nederland.

Giménez werd geboren in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, maar verhuisde op zijn derde naar Mexico en voelt zich honderd procent Mexicaan.

Hij speelde negen interlands en is de eerste Mexicaan bij Feyenoord, wat hem vanuit commercieel oogpunt weer interessant maakt voor de Nederlandse topclub, die met hem in de spits een potentiele nieuwe markt aanboort.

Het zal Slot niets uitmaken, de directie wel.

Giménez in actie voor het Mexicaans elftal tegen Peru

Thuis tegen AZ is Giménez klaar voor basisplaats nummer vijf op een rij in de eredivisie. Al houdt hijzelf nog een slag om de arm.

"Er wordt nu gezegd dat ik de eerste spits ben, maar zo voel ik dat zelf nog niet. Danilo en ik zijn allebei eerste spits. Wie speelt, is ook een kwestie van tactiek."

Met meer vertrouwen en ritme lijkt het echter een kwestie van tijd totdat Giménez zijn doelpuntenproductie naar het volgende niveau weet te brengen. Alhoewel; je weet nooit hoe een stuivertje rollen kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl