De dood van Tyre Nichols leidde over diverse plekken tot betogingen tegen politiegeweld
NOS Nieuws

Agenten ontkennen schuld in zaak fatale mishandeling Memphis

De vijf voormalige politieagenten die zijn aangeklaagd voor de dood van Tyre Nichols in Memphis hebben gezegd dat ze onschuldig zijn. Ze deden dat bij hun eerste voorgeleiding voor een rechter in de Amerikaanse staat Tennessee.

De 29-jarige Nichols overleed op 10 januari in een ziekenhuis. Drie dagen eerder was hij gearresteerd omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan roekeloos rijgedrag.

Bij zijn aanhouding werd hij mishandeld door agenten. Op beelden was te zien dat Nichols hardhandig uit zijn auto werd gehaald en daarna werd geslagen en geschopt, roepend om zijn moeder. De kwestie leidde in de Verenigde Staten tot een hernieuwde discussie over buitensporig politiegeweld, in het bijzonder tegen zwarte mensen.

Rechter vraagt om geduld

Vijf agenten, die ook zwart zijn, staan in de zaak terecht voor vijf aanklachten, waaronder second-degree murder. Dat komt neer op een ernstige vorm van doodslag. Ook worden ze verdacht van onder meer zware mishandeling en wangedrag door een ambtenaar.

De vijf, die zijn ontslagen bij de politie, ontkennen schuld aan alle aanklachten. Ze zijn vrij op borg. De volgende zitting in hun zaak is op 1 mei.

De rechter riep iedereen op om geduld te betrachten. "We begrijpen dat er veel emoties spelen in deze zaak, maar we vragen jullie om geduldig te zijn", zei hij. "Iedereen heeft het recht op een eerlijk proces."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl