NOS NieuwsAangepast

Politie Memphis geeft beelden vrij van fatale mishandeling door agenten

De politie van de Amerikaanse stad Memphis heeft videobeelden vrijgegeven van de mishandeling door agenten die een 29-jarige zwarte man eerder deze maand fataal werd. De vrijgave volgt een dag na de bekendmaking dat de vijf betrokken agenten worden vervolgd voor doodslag.

De beelden komen van zowel een bodycam als een stilstaande camera op afstand. Te zien en te horen is hoe de man, die Tyre Nichols heet, door agenten hardhandig uit zijn auto wordt gehaald. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan roekeloos rijden.

De agenten, die ook zwart zijn, drukken hem vloekend op de grond en dreigen met zwaarder geweld. Nichols zegt meermaals dat hij niets heeft gedaan. "Ik wil gewoon naar huis."

Hier zie je een samenvatting van de ruim 20 minuten door de politie vrijgegeven beelden:

Vrijgegeven politiebeelden van fatale mishandeling

Na enkele momenten weet Nichols weg te rennen. De agenten gaan achter hem aan en taseren hem van een afstandje.

Op beelden van een paar minuten later is te zien hoe de agenten de op de grond liggende Nichols mishandelen. De beelden zijn chaotisch en schokkend. Nichols wordt onder meer geslagen met een wapenstok en geschopt, ogenschijnlijk ook tegen zijn hoofd. Ook wordt er pepperspray gebruikt door de agenten.

Nichols toont nauwelijks tekenen van verzet. Wel roept hij luid om zijn moeder. Uiteindelijk slepen de agenten Nichols een politieauto in. Een paar dagen later overleed hij in een ziekenhuis.

'Gruwelijk en inhumaan'

De vijf betrokken agenten werden vorige week ontslagen na een eerste onderzoek. De politiechef van Memphis sprak toen al van "gruwelijk, roekeloos en inhumaan" handelen.

De vijf zijn na het betalen van een borgtocht op vrije voeten. Binnenkort worden ze voor het eerst voorgeleid voor de rechter.

Het gaat om de cultuur waardoor zij denken dat ze zoiets konden doen bij Tyre.

Ben Crump, advocaat familie

Het incident komt in een lange reeks van extreem politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, zoals de dood van George Floyd in 2020 of deze maand nog Keenan Anderson, neef van een oprichter van de Black Lives Matter-beweging. De advocaat van Nichols' nabestaanden spreekt van een cultuur van geweld bij de politie.

"Het maakt niet uit of het een zwarte agent is, latino of wit. Het gaat om de cultuur waardoor zij denken dat ze zoiets konden doen bij Tyre", zei Ben Crump bij publicatie van de beelden. "Het was maar een verkeerscontrole, in vredesnaam. Een simpele verkeerscontrole."

"Het aanhoudende wangedrag door de politie en buitensporig geweld moet stoppen", zegt ook vicepresident Kamala Harris. "Weer rouwt Amerika om iemand wiens leven is beëindigd door agenten die moeten beschermen en dienen."

Ook Amnesty International roept op tot grondige hervormingen. "Dit kun je niet simpelweg zien als de actie van vijf individuele agenten. De politie van Memphis moet toegeven dat het een systemisch probleem is." De mensenrechtenorganisatie roept onder meer op het gebruik van tasers, pepperspray en handboeien te heroverwegen.

Onder meer in Chicago gingen mensen de straat op

In verschillende Amerikaanse steden zijn na het vrijgeven van de beelden betogers de straat op gegaan uit protest tegen politiegeweld tegen zwarte mensen. Steden hadden zich opgemaakt voor grootschalige protesten, maar daarvan lijkt geen sprake.

In Memphis blokkeren tientallen demonstranten een brug en snelweg. Ook in onder meer New York, Chicago, Atlanta en Sacramento zijn kleinschalige betogingen aan de gang. Voor zover bekend verlopen ze vreedzaam. Vooraf had de moeder van Nichols betogers opgeroepen tot kalmte.

Ook president Biden zegt te hopen dat protesten vreedzaam verlopen. Na het zien van de video's spreekt hij van "verschrikkelijke beelden" die hem verontwaardigen en diep kwetsen.

Bidens gedachten zijn volgens hem bij de nabestaanden van Nichols, met wie hij eerder op de dag sprak. Zij verdienen volgens de president "een snel, volledig en transparant onderzoek" naar de gebeurtenissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl