NOS Nieuws

Waarschuwingsstaking op Duitse luchthavens, honderdduizenden reizigers de dupe

Op luchthavens in Duitsland wordt vandaag gestaakt. Meer dan 2300 vluchten zijn geannuleerd, 300.000 reizigers moeten een alternatief zoeken. Onder meer in Frankfurt, München en Hamburg ligt het vliegverkeer stil.

Alleen de vluchten met hulpdiensten naar het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië worden niet door de staking getroffen, zegt Verdi, de vakbond van luchthavenwerknemers. Lufthansa, de grootste Duitse luchtvaartmaatschappij, kijkt al vast uit naar morgen. "Zaterdag starten we direct weer met de reguliere operaties", zegt een woordvoerder tegen het Duitse persbureau DPA.

Verdi had de waarschuwingsstaking woensdag aangekondigd. De vakbond eist een salarisverhoging van 10,5 procent als compensatie voor de prijsstijgingen door inflatie en de oorlog in Oekraïne. De werkgevers wijzen de eisen vooralsnog van de hand. Volgende week wordt er verder gepraat.

Als er niets gebeurt met de beloning van medewerkers, gaan we een zomer van chaos tegemoet. En dat moeten we dringend voorkomen.

Christine Behle, vicevoorzitter van luchthavenvakbond Verdi

Verdi-vicevoorzitter Christine Behle waarschuwt voor problemen komende zomer. "Als er nu niets gebeurt met de beloning, komt er een zomer van chaos."

Kritiek op de staking

De luchthavenvereniging ADV noemt de staking een "ongekende escalatie" en zegt dat reizigers zeker de komende dagen rekening moeten houden met chaos.

Kleine ondernemers uiten ook kritiek op de vakbond. Een woordvoerder van de Federale Vereniging van Kleine en Middelgrote Ondernemingen noemt de gevolgen onaanvaardbaar. Ook Gitta Connemann, een parlementariër van de christendemocratische CDU, is boos: "Een vakbond mag voor zijn eigen belang niet een heel land in gijzeling nemen."

  • AFP
    Lege check-in hal op Frankfurt Airport
  • AFP
    Verlaten Frankfurt Airport
  • AFP
    Lege vertrekhal op Frankfurt Airport
  • AFP

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl