NOS Sport

Sterke Brouwer naar laatste acht in Ahoy na opgave Rune, Sinner knap langs Tsitsipas

Brouwer via verrassende zege op Rune naar laatste acht

Gijs Brouwer blijft optimaal profiteren van de wildcard die hem vrijdag plots in de schoot geworpen werd door Richard Krajicek, de directeur van het ABN Amro Open. Na zijn verrassende zege in de eerste ronde op top-50-speler Marc-Andrea Hüsler heeft hij ook de partij tegen Holger Rune (ATP-9) tot een goed einde gebracht.

Brouwer, die op de wereldranglijst een bescheiden 160ste plaats bezet, had knap de eerste set naar zich toegetrokken, waarna zijn Deense tegenstander zich in de tweede aan zijn pols moest laten behandelen en bij een 4-0 achterstand het heilloze van de onderneming inzag en opgaf.

Veerkracht

Rune dacht na een vroege break dat de klus al geklaard was, maar vergiste zich in de veerkracht en gedrevenheid van de linkshandige Brouwer. Daarnaast ergerde Rune zich aan het in zijn ogen (en oren) te rumoerige publiek. Hij ging slordiger spelen en speelde zo Brouwer in de kaart.

Holger Rune wordt behandeld aan zijn pols

De 26-jarige Venhuizer pakte maar liefst acht games op rij en toen gaf de zeven jaar jongere Rune, die eerder dit jaar bij de Australian Open de vierde ronde haalde, na een kort behandeling aan zijn pols plots op.

"Een gelukje dat hij opgeeft", zei Brouwer. "Ik merkte dat hij aan zijn pols aan het voelen was. Ik moest scherp blijven en weinig fouten maken."

Brouwer: 'Ben een irritante lefty en probeerde onvoorspelbaar te zijn'

Brouwer treft in de kwartfinales landgenoot Tallon Griekspoor, die woensdag al Alexander Zverev vloerde. Er staat dus zaterdag hoe dan ook een Nederlander in de halve eindstrijd. "Ik ken hem goed", zei Brouwer. "Ik heb veel met hem getraind. Ik heb er veel zin in."

Gefocuste Sinner verslaat Tsitsipas

Het ABN Amro Open moet het verder doen zonder de als eerste geplaatste Stefanos Tsitsipas. De Griek, nummer drie op de wereldranglijst achter Novak Djokovic en Carlos Alcaraz, moest in Ahoy zijn meerdere erkennen in Jannik Sinner, die een ijzersterke pot afleverde: 4-6, 3-6.

De 21-jarige Italiaan (ATP-14) was met toernooiwinst in Montpellier naar Rotterdam afgereisd en had zijn vorm duidelijk niet in Frankrijk achtergelaten. Dat hij vijf van de zes eerdere wedstrijden tegen Tsitsipas had verloren - vorige maand nog op de Australian Open - deerde hem dan ook niet.

Sterke Sinner verslaat Tsitsipas in tweede ronde in Ahoy

Sinner verspeelde op eigen opslag slechts zeven punten en gaf geen breekpunt weg. Hij noteerde twintig winners en was op slechts zes onnodige fouten te betrappen. Van zijn vier breakpoints benutte de Italiaan er bovendien drie.

Een schril contrast met Tsitsipas, die de tweede set begon met opslagverlies op love en hetzelfde overkwam in de laatste game.

"Tegen de nummer 3 van de wereld moet je een hoog niveau halen", vertelde Sinner na afloop. "Dat is gelukt vandaag, mede omdat we ons goed hadden voorbereid. Ik begon vandaag heel gefocust en heb dat tot het einde toe kunnen volhouden."

Nu tegen Wawrinka

Sinner stuit in de kwartfinales op de 37-jarige Stan Wawrinka. De toernooiwinnaar van 2015, inmiddels afgezakt naar de 130ste positie op de wereldranglijst, beslechtte het veteranenduel met Richard Gasquet (36 jaar) in zijn voordeel: 6-3, 6-3.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl