NOS SportAangepast

Griekspoor stunt opnieuw in Ahoy en verslaat Zverev: 'Een van de mooiere'

Griekspoor stunt tegen Zverev en plaatst zich voor kwartfinales in Rotterdam

Tallon Griekspoor heeft ook dit jaar voor een stunt gezorgd bij het ABN Amro Open in Rotterdam. Tegen de Duitse wereldtopper Alexander Zverev knokte hij zich naar de kwartfinales.

Griekspoor won in drie sets: 4-6, 6-3, 6-4. Eerder op de dag plaatste Botic van de Zandschulp zich voor de tweede ronde en werd Tim van Rijthoven uitgeschakeld. In de volgende ronde treft Griekspoor landgenoot Gijs Brouwer of Holger Rune. Bij winst dringt hij de topveertig binnen.

Dat Griekspoor zich prettig voelt op het grootste tennistoernooi van Nederland is duidelijk. Hij beleefde in 2018 in Ahoy zijn doorbraak voor het grote publiek door meervoudig grandslamwinnaar Stan Wawrinka naar huis te slaan. En in 2019 boekte hij een knappe zege op toenmalig toptienspeler Karen Chatsjanov.

Amsterdammer

De Nederlander noemt de overwinning tegen Zverev "een van de mooiere" overwinningen die hij in Rotterdam heeft geboekt. "En dat voor een Amsterdammer. Ik heb zelf heel goed tennis gespeeld tegen een jongen die misschien niet in zijn beste vorm is, maar wel iemand is die aan het terugkomen is. Dus ik ben heel erg blij met deze zege."

Griekspoor boekt weer bijzondere zege in Ahoy: 'En dat als Amsterdammer'

Begin januari won Griekspoor in het Indiase Pune zijn eerste ATP-titel. Aan zelfvertrouwen en vechtlust geen gebrek, ondanks een sluimerende enkelblessure. Desondanks ontdeed hij zich in Ahoy in de eerste ronde van de Zweed Mickael Ymer.

Waar het schip in Rotterdam gaat stranden, daar wil hij nog geen concrete uitspraken over doen. "Zeg het maar, ik voel me goed. Ik heb weinig te verliezen en voel me fysiek goed, een stuk beter dan gisteren."

Donderdag vrij

Griekspoor zegt wel dat het hem goed uitkomt dat hij een dag vrij is donderdag. Hij heeft namelijk nog steeds last van zijn enkel. Door medicatie en een bezoek aan zijn masseur in Uithoorn voelde de enkel tegen Zverev "heel goed".

Met Zverev, voor zijn blessures de nummer twee van de wereld, trof Griekspoor een tegenstander van formaat. Dat bleek in de eerste set, die met 6-4 naar de Duitse olympisch kampioen ging.

In de tweede set knokte Griekspoor zich terug. Met zijn negende ace van de avond kwam hij op setpoint en dat verzilverde hij meteen.

Alexander Zverev had het lastig tegen Tallon Griekspoor.

De eerste breekpunten in de derde set waren voor Zverev, maar die sloeg Griekspoor overtuigend weg. De stopvolley waarmee hij de game uiteindelijk binnensleepte was zelfs van buitengewone schoonheid.

Zijn eerstvolgende servicegame won Griekspoor op love en daarna profiteerde hij van een ongeconcentreerde game van Zverev. Met wat fortuin kwam Griekspoor op 0-40 en na een dubbele fout van Zverev kreeg hij de voorsprong in de schoot geworpen.

Ook Roeblev naar huis

Ook de winnaar van 2021 is uitgeschakeld, in de eerste ronde. De als tweede geplaatste Rus Andrej Roeblev werd in twee sets verslagen door de Australiër Alex De Minaur: 6-4, 6-4.

Andrej Rublev

Roeblev voelt zich doorgaans prima op zijn gemak in Ahoy: na zijn winst in 2021 (voor lege tribunes vanwege de coronapandemie) haalde hij vorig jaar de halve eindstrijd.

Dit jaar maakte Roeblev geen indruk. De Minaur heerste van begin tot eind, gunde Roeblev amper een kans en won vrij eenvoudig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl