NOS SportAangepast

Ook worstelende Van de Zandschulp naar tweede ronde Ahoy, Van Rijthoven niet

Moeizame overwinning Van de Zandschulp in eerste ronde Ahoy

Na Tallon Griekspoor en Gijs Brouwer heeft ook Botic van de Zandschulp de tweede ronde van het ABN Amro Open in Rotterdam bereikt. De vierde Nederlandse deelnemer, Tim van Rijthoven, bleef steken in de eerste ronde.

Van de Zandschulp versloeg met moeite de Fransman Quentin Halys met 5-7, 6-4, 7-6 (4). Hij stond een set en een break achter. Van Rijthoven moest zijn meerdere erkennen in de Amerikaan Maxime Cressy: 2-6, 7-6 (2), 3-6.

Later vanavond komt Griekspoor al in actie in de tweede ronde. Hij treft daarin wereldtopper Alexander Zverev. De wedstrijd is vanaf omstreeks 21.30 uur via een livestream te zien bij de NOS.

Van Rijthoven kan het in Ahoy net niet bolwerken tegen Cressy

Van de Zandschulp had het bij de loting ogenschijnlijk getroffen met Halys, die wegens blessureleed van anderen alsnog mocht opdraven in Rotterdam. Maar de 26-jarige Fransman (ATP-62) liet in de eerste set direct zien wat hij waard is. Al hielp Van de Zandschulp wel, door zijn eerste opslagbeurt gelijk te verliezen na twee dubbele fouten.

Tien dubbele fouten

De Nederlander kwam nog terug tot 5-5, maar verloor toen in een oogwenk twee games op rij, waaronder zijn beslissende eigen servicegame zonder een punt te maken. Ook daarna had Van de Zandschulp het lastig, vooral door zijn matige servicewerk dat hem tien dubbele fouten opleverde.

Van de Zandschulp, die na een blessure zijn eerste partij in vier weken tijd speelde, miste ritme in zijn opslag, merkte hij na afloop op. "Af en toe was ik het een beetje kwijt, dat is iets wat ik terug moet vinden."

Van Zandschulp verklaart wisselvallige partij: 'Vier weken niet gespeeld, was wennen'

In set twee werd Van de Zandschulp opnieuw tweemaal gebroken, maar toch sleepte hij de alles-of-niets-set binnen. Hij bleef wat pitloos spelen in de derde set. In de beslissende tiebreak bleek de Nederlandse nummer 35 van de wereld toch de koelste. Hij liep snel uit naar 6-1, maar gaf de Fransman toch nog hoop. Pas op het vierde matchpoint was het gedaan.

"Het was de eerste keer sinds de eerste ronde in Pune (het in begin januari door Griekspoor gewonnen ATP-toernooi in India, red.) dat ik weer vol kon spelen. Het was een beetje wennen, het liep allemaal niet automatisch. Op de belangrijkste momenten ook niet."

In de achtste finales zal Van de Zandschulp scherper moeten zijn, want dan treft hij de Rus Daniil Medvedev, de nummer elf van de wereld.

Van Rijthoven sneuvelt

Van Rijthoven kon eerder op de dag servicekanon Cressy, de mondiale nummer 40, niet vloeren. De 25-jarige Cressy is in grote vorm naar Rotterdam gekomen. Hij stond zondag in de finale van het toernooi van Montpellier, waar Jannik Sinner hem van een tweede ATP-titel hield.

Van Rijthoven had meer willen 'gokken' op service Cressy en baalt van fysiek ongemak

Terwijl de sterk serverende Cressy eenvoudig zijn eigen opslagbeurten won - hij hoefde slechts één punt, na een tweede service, af te staan - kreeg Van Rijthoven (ATP-110) op 2-3 een eerste breekpunt tegen. Een net iets te lang geslagen backhand werd hem vervolgens fataal: het kostte hem de game én de set.

'Meer moeten gokken'

Van Rijthoven vond dat hij in de partij meer had moeten gokken om de opslag van Cressy te retourneren. "Zijn service is heel moeilijk te lezen. Toch had hij wat favorieten hoeken. Daar had ik toch iets meer voor moeten gaan. Dan weet ik niet of ik daarmee het punt win, maar dan laat je hem in ieder geval een volley slaan."

In de tweede set kreeg Van Rijthoven, die zich in de eerste set nog even aan zijn onderrug had laten behandelen, meer grip op de opslagen van Cressy, die op zijn beurt kampte met problemen met zijn hand. Het draaide uit op een tiebreak, waarin een prachtige lob Van Rijthoven een minibreak opleverde en Cressy zelf ook nog een keer in de fout ging.

In de beslissende derde set beleefde de 25-jarige Van Rijthoven een valse start met vroeg serviceverlies, onder meer door zijn tweede dubbele fout van de wedstrijd.

Vanaf dat moment liep hij achter de feiten aan, terwijl bij Cressy, die in totaal 21 aces losliet, het vertrouwen in zijn service weer toenam. Zijn opslag haperde op 5-3 nog even (drie dubbele fouten), maar hielp hem uiteindelijk wel aan de zege.

Fysiek ongemak

Van Rijthoven stond na afloop ook stil bij zijn fysieke problemen en sprak er bij het uitfietsen in de gym ook over met zijn coach Igor Sijsling. Hij vindt dat zijn lichaam een belemmering vormt.

"Ik heb regelmatig last van mijn rug in partijen. Het is een soort kramp wat ik voel opkomen. Ik liet me behandelen en daarna ging het wel weer. Maar het is wel een structureel probleem waar ik nog geen oplossing voor heb gevonden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl